Σε νέα εποχή περνά η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου… μετά από συζητήσεις 15 χρόνων

Ο τόπος μας Πολιτισμός

Προχωρά η συνολική ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, από το υπουργείθο πολιτισμού, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου.

Μετά από 39 χρόνια, είναι η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση η οποία υπογράφεται για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου. Η πρώτη Σύμβαση υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου 1984.

Η Προγραμματική Σύμβαση θα είναι σε πρώτη φάση δεκαετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό, 63.576.245 ευρώ.

Μεταξύ άλλων η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει:

· Μελέτη για την αναθεώρηση των Κανονιστικών Διατάξεων της Μεσαιωνικής Πόλης (χρήση ακινήτων, κοινοχρήστων χώρων, όρους λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, διαφημιστικές πινακίδες κλπ).

Ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης, από το τουριστικό λιμάνι ως το Ενυδρείο.

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου - Greek Travel Pages

· Συγκοινωνιακή μελέτη πεζοδρόμησης της περιοχής από το τουριστικό λιμάνι ως το Ενυδρείο

· Μελέτη σχεδιασμού και κατασκευής νέων ποδηλατοδρόμων σε μνημειακές περιοχές της Ρόδου

· Διαχείριση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης

Ανάπλαση τεσσάρων πλατειών της Μεσαιωνικής Πόλης, Κλεοβούλου, Αθηνάς, Δωριέως και Σοφοκλέους

· Μελέτη για την διαχείριση απορριμμάτων Μεσαιωνικής Πόλης (εγκατάσταση έξυπνων κάδων με αισθητήρα παρακολούθησης της πλήρωσης του όγκου.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια.

Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Διαδώστε το Εδώ ζεις