Ο ζωγράφος που αποκατέστησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο είναι του Γεράσιμου Στέρη (1898 – 1987), “Τοπίο με την Ακρόπολη”, του 1931 – 1935. Λάδι σε καμβά, 53,5 x 64 εκ. Κληροδότημα Μαρίνου Φωκά-Κοσμετάτου. Παρουσιάζεται στη Μόνιμη Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης.Σαν σήμερα, το 1987, πέθανε στη Νέα Υόρκη ο ζωγράφος Γεράσιμος Στέρης (Σταματελάτος). Ο Στέρης θεωρείται πρόδρομος του ελληνικού Μοντερνισμού. Η θεματική και πλαστική ελευθερία της ζωγραφικής του, οι συμβολικές προεκτάσεις και οι αναφορές του στη μεταφυσική τέχνη δημιούργησαν τομή στην εικαστική πραγματικότητα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1898, στην Κεφαλονιά. Αξιοσημείωτος σταθμός στη ζωή του ήταν η στάση και παραμονή του, στη Ρώμη. Σε αυτή του την παραμονή αποφεύγει τις συναναστροφές με συμπατριώτες του και αποκτά επαφές με Γάλλους καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο, ο Ντεραίν, ο Λεζέ, ο Μπράκ κ.ά.

Σημαντικότατο επίτευγμα του Γεράσιμου ήταν η ανάθεση, από το Κράτος, της αποκατάστασης των τοιχογραφιών στο Μυστρά. Επίσης ανέλαβε την εικονογράφηση του καθεδρικού ναού της Νέας Υόρκης και την εικονογράφηση του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Lowell της Μασαχουσέτης.

Στις 11 Απριλίου του 1987, μετά από παραμονή τριών μηνών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών. Μετά το θάνατό του η σύζυγός του έρχεται στην Ελλάδα για να σκορπίσει την μισή τέφρα του στην Κεφαλονιά και μάλιστα στο χωριό Διγαλέτο, όπου και γεννήθηκε, και την άλλη μισή στο Σηκουάνα στο Παρίσι.

Σύνολο επισκέψεων 1,774 , Σήμερα 1