Σας περιμένει να την ανακαλύψετε… Εδώ είναι η “αυλή των θαυμάτων” του Παπαδιαμάντη, του Δραγούμη

Πολιτισμός

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι συμπληρωματικές εργασίες στα 18 κτίρια του συγκροτήματος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, το οποίο υπό μία έννοια αναβιώνει την “αυλή των θαυμάτων” και αναδεικνύει εκτός από τη νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Με τα πολύτιμα εκθέματά του, τις διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, το ποικίλο εποπτικό υλικό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, άριστα διατηρημένη και συνδεδεμένη με μορφές όπως του Νικόλαου Πλανά, με κτήρια όπως το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν. Εδώ, η περιήγηση είναι από μόνη της μια γοητευτική εμπειρία που συνειρμικά σε μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Σύντομα θα ανοίξουν οι χώρο στο κοινό ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών στα κτήρια, με τη διοργάνωση -ήδη από τον Ιούνιο- εκδηλώσεων και δράσεων, δίνοντας έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο χώρο θα λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου, που περιλαμβάνεται στο κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου, έχει ολοκληρωθεί, ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους το Τζαμί Τζισταράκη. Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ. Μαζί με τα ήδη υφιστάμενα αναβατόρια θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Επιπλέον, στις συμπληρωματικές επιλέξιμες εργασίες για την ασφαλή λειτουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται, η τοποθέτηση στεγάστρων στις εισόδους των κτηρίων, στηθαίων ασφαλείας ή υαλοπετασμάτων στις cours anglaises του περιβάλλοντος χώρου, κιγκλιδώματα στα παράθυρα, καθώς και η ολοκλήρωση των υπαίθριων καθιστικών.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 138.550 ευρώ, υλοποιούνται μια σειρά συμπληρωματικών εργασιών αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, όπως η αποκατάσταση των πεζοδρομίων περιμετρικά του συγκροτήματος αλλά και η επάλειψη των εξωτερικών τοιχοποιιών με αντι-γκράφιτι βερνίκι, προκειμένου να προστατευτούν όταν θα απομακρυνθούν τα εργοταξιακά πετάσματα. Απαιτείται ακόμη αντιμετώπιση των υγρασιών που εμφανίστηκαν στα αποκατεστημένα κτήρια, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών, η τοποθέτηση οριζόντιων συλλεκτήρων ομβρίων και υδρορροών.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού- Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου