“Έτσι κατανοώ την ψυχική γεωμετρία του ανθρώπου»… 

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα,  20 Ιουλίου 1989, o Γιάννης Τσαρούχης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα,  έφυγε από τη ζωή… Το έργο “Μικρή πλαζ”, του 1962 του ζωγράφου είναι νερομπογιά σε χαρτί, από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.

Εξαιρετικής σημασίας είναι τα γυμνά του έργα κυρίως ανδρών που κερδίζουν την προσοχή… Ναύτες του λιμανιού του Πειραιά, μοντέλα ανδρών στο εργαστήρι του καθώς και άνδρες της φαντασίας του πλημμυρίζουν τον καμβά του και αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο εξαιτίας της  τεχνοτροπίας των ίδιων των έργων αλλά και για τη σεξουαλικότητα του ζωγράφου.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει για τον Γιάννη Τσαρούχη: “Ένας επαναστάτης δε γίνεται να είναι συνάμα και κλασικός, αλλά για τον Γιάννη Τσαρούχη, γίνεται. Την ημέρα που ο ζωγράφος αυτός τόλμησε να αναζητήσει τον Ερμή όχι στο όρος Όλυμπος αλλά στο «Καφενείον ο Όλυμπος» ένας μύθος κατέβηκε από τα βιβλία στη ζωή ενώ το μάτι του καλλιτέχνη υποχρεώθηκε να ατενίζει αλλιώς τον κόσμο».

Ο Γιάννης Τσαρούχης, στα 72 του είχε πει σε μία συνέντευξη: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω γυμνά, γιατί έτσι μπορεί κανείς να κατανοήσει την ψυχική γεωμετρία του ανθρώπου».

 9 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν