Οι μπλε σπηλιές που κρύβουν μυστικά… Και οι βουτιές στα βάθη τους φέρνουν… την γονιμότητα. Βίντεο

Ο τόπος μας

Ένα δαντελωτό σύμπλεγμα από απότομους βράχους σμιλεύτηκαν από τα κύματα και τον θαλασσινό αέρα και πήραν μορφές που είναι αδύνατον να ξεχαστούν από όσους τις επισκέφθηκαν… Οι σπηλιές των Παξών, που συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα, «μαγεύουν» όλους όσοι τις δουν, ή κολυμπήσουν στα τιρκουάζ νερά που διεισδύουν μέσα τους.

Μέσα τους κρύβουν τα ερωτικά μυστικά του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, τις αιματηρές μάχες των Ιλλυριών πειρατών με τους Κερκυραίους, την αγωνία του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και τα σκοτεινά σχέδια του Μπαρμπαρόσα.
Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «γράβες», δηλαδή ενάλιες σπηλιές.

Οι πιο φημισμένες είναι η Υπαπαντή, που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα και φημολογείται ότι κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου, κρύφτηκε μέσα της το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Τα 99 μυστικά της Ελλάδας – Newsbeast

Αυτός που σαγηνεύει τον επισκέπτη είναι ο «Ορθόλιθος» που βρίσκεται καταμεσής της θάλασσας περιτριγυρισμένος από σμαραγδένια νερά. Απέναντί του στέκεται η βαθιά σπηλιά Αχάι, ένα σύμπλεγμα από κρυφές σπηλιές, που οι σταλαχτίτες είναι ορατοί μόνο αν κολυμπήσεις μέσα τους. Ρίγη προκαλεί ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη, ενώ ο Τρυπητός, στέκεται αγέρωχος, σε όψη αψίδας, προστατεύοντας το νησί από κάθε κακό πνεύμα.
Οι πιο ψηλές σπηλιές των Παξών φτάνουν περίπου τα διακόσια μέτρα ύψος . Είναι απόκρημνες και έχουν κατακόρυφες κλίσεις, ενώ στη «σάρκα» τους έχουν σχηματιστεί διάφορες μορφές που οι περισσότερες προσδίδουν σε μορφές των 12 θεών και τα βάθρα τους.
Κάποτε οι σπηλιές, ήταν τόπος διαβίωσης της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus] όμως η πυκνή καθημερινή επισκεψιμότητα των τουριστών τις έτρεψε σε φυγή.

Οκτώ εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές στα ελληνικά νησιά (pics ...
Τα νερά τους κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι θεραπευτικά καθώς το νησί είχε τόσες πολλές θειούχες ιαματικές πηγές που όλες χύνονται μέσα στην καρδιά των σπηλιών και από κει στη θάλασσα.  Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι «όσα ζευγάρια κολυμπήσουν στις σμαραγδένιες σπηλιές του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης τεκνοποιούν πολύ γρήγορα». Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες. Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε βίντεο των Παξών

Σύνολο επισκέψεων 997 , Σήμερα 3