Αληθινοί πίνακες ζωγραφικής τα χωράφια… Βίντεο με εκτάσεις με ηλίανθους για τροφή και για βιοκαύσιμο

Ο τόπος μας

Ηλίανθος ή Ήλιος, σίγουρα ένα από τα ομορφότερα άνθη στον κόσμο. Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

Τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε  όλο και περισσότερο στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς πολλοί αγρότες επιλέγουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά του. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο ηλίανθος είναι ένα από τα βασικά φυτά που το πολύτιμο άνθος του χρησιμεύει πια για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Απέραντες χρυσοκίτρινες εκτάσεις, λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων, σχηματίζουν μία εικόνα ενός αληθινού πίνακα ζωγραφικής… Αυτόν τον υπέροχο τόπο εντόπισε η ομάδα upstories και τον κατέγραψε σε βίντεο.

Στην Ελλάδα πέρυσι καλλιεργήθηκαν συνολικά 850.000 στρέμματα, έναντι 705.000 στρεμμάτων το 2013, με τη «μερίδα του λέοντος», δηλαδή 50% των στρεμμάτων, να εντοπίζονται στον νομό Έβρου και ειδικότερα στην Ορεστιάδα. Ακολουθούν οι Σέρρες με 120.000 στρ., η Ξάνθη με 80.000 στρ., η Δράμα με 61.000 στρ. και η Θεσσαλονίκη με 40-45.000 στρέμματα.

Βόρεια Ελλάδα: Ηλίανθος, το βιοκαύσιμο που «μαγνητίζει» τους ...

Από τα περικάρπια του και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες. Τέλος από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή συσσωμάτων βιομάζας (pellets), ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ.

Στην Ελλάδα οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια ηλίανθου υπερβαίνουν τους 100.000, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 35-37 λεπτά/κιλό, έναντι των 42 λεπτών/κιλό το 2012. Στη χώρα λειτουργούν 12 εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, τα οποία συνάπτουν συμβόλαια με τους παραγωγούς. Ένα στρέμμα ηλίανθου έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσο όρο από 43 έως και 75 λίτρα βιοντίζελ. Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) είναι τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων έως το 2020.

Μπήκε στην Απονιτροποίηση ο ηλίανθος με ετήσιο πριμ 32 ευρώ ανά ...

Και τρόφιμο

Η τεράστια οικονομική του σημασία οφείλεται στο λάδι ηλιέλαιο που περιέχουν οι καρποί του (ηλιόσποροι) σε ποσοστό 25% ως 32%. Το λάδι παραλαμβάνεται με έκθλιψη. Το ηλιέλαιο συνίσταται για τηγάνισμα επειδή η θερμοκρασία καπνίσματος του είναι υψηλή και φτάνει περίπου στους 230 βαθμούς Κελσίου.

Οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι, ενώ οι πολύ μικροί χρησιμοποιούνται ως πτηνοτροφή. Από τους αλεσμένους σπόρους παράγεται ένα ποτό που μοιάζει με τον καφέ, καθώς και ένα είδος ψωμιού. Επίσης από τους σπόρους παράγεται ένα είδος φυστικοβούτυρου, ενώ από τους κόνδυλους αλκοόλη.

Από το είδος Ηλίανθος ο κονδυλώδης (H. tuberosus) χρησιμοποιούνται οι εδώδιμοι κόνδυλοι που έχουν γεύση αγγινάρας και είναι γνωστοί με την ονομασία «αγγινάρα της Ιερουσαλήμ». Τέλος τα περικάρπια (φλοιοί) των ηλιόσπορων συμπιεσμένα σε συμπαγή μάζα, τα υπολείμματα των σπόρων (35% πρωτεΐνη) μετά την εξαγωγή του λαδιού, τα φύλλα και οι κόνδυλοι του ηλίανθου χρησιμοποιούνται ως συστατικό των κτηνοτροφών και των πτηνοτροφών.

Δείτε το καταπληκτικό βίντεο από upstories

Διαδώστε το Εδώ ζεις