Ο… Daniel “πλήγωσε” και το σπίτι του Παπαδιαμάντη. Δείτε τις εικόνες

Και όμως συμβαίνει...

Δεν γλίτωσε ούτε το Σπίτι – Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο από τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας “Daniel”.

Υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές, από τα νερά και τις λάσπες που εισχώρησαν, κυρίως στο υπόγειο του σπιτιού, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα βιβλία και ενθύμια του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη.

Το σπίτι – μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, όπου ο σπουδαίος νεοέλληνας λογοτέχνης έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και άφησε την τελευταία του πνοή, κτίστηκε γύρω στο 1860. Το κτίριο από το 1954 ανήκει στο Δήμο Σκιάθου. Το 1965 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα, ο όροφος του σπιτιού διατηρείται ως η κατοικία του Παπαδιαμάντη με αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα της εποχής, ενώ το ισόγειο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για ένα λιτό και απέριττο παραδοσιακό σκιαθίτικο σπίτι, που δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ότι ξεπηδά από τα διηγήματά του.

Τα λιγοστά ταπεινά αντικείμενα προσωπικής χρήσης του συγγραφέα, που συμπληρώνουν την απλή επίπλωση του σπιτιού, αποτελούν τη μόνη υλική περιουσία που άφησε πίσω της η ασκητική ζωή του μεγάλου Σκιαθίτη.

 

Φωτογραφίες από skiathoslife.gr