Ποτέ δεν είχαμε τόσους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα. Τι έχει συμβεί…

Και όμως συμβαίνει...

Γεμίσαμε Αμερικανούς τουρίστες μετά την καθιέρωση εννέα απευθείας πτήσεων την ημέρα με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα.

Είναι γεγονός πως ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Ουάσιγκτον και Φιλαδέλφεια.

Στόχος της χώρας μας πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού τους προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μόνο τον Ιούνιο, οι αφίξεις επισκεπτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν 50% πάνω σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών (American Airlines, Delta Airlines και United Airlines), τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα -και δη η Αθήνα- αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους διεθνείς προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Για αυτόν τον λόγο, έχουν ήδη θέσει επί τάπητος την επέκταση της λειτουργίας τους στη χώρα μας και για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Delta, η οποία φέτος “άνοιξε” για πρώτη φορά με απευθείας πτήση το δρομολόγιο Αθήνα-Βοστώνη έπειτα από 25 χρόνια, έχει ήδη προγραμματίσει πτήσεις για την Ελλάδα έως και τις 10 Ιανουαρίου 2023, στη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα, καλύπτοντας έτσι και τις χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες διακοπές. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενώ βάσει του αρχικού προγραμματισμού της εταιρείας τα απευθείας δρομολόγια Νέα Υόρκη-Αθήνα θα εκτείνονταν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, πλέον η Delta ουσιαστικά μετατρέπει τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας σε δεκάμηνη.

Επιδίωξη της χώρας μας είναι το άνοιγμα νέας αεροπορικής απευθείας σύνδεσης από τις ΗΠΑ -εκτός της Αθήνας- και προς τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, το οποίο μπορεί να γίνει κόμβος για όλα τα Βαλκάνια. Μόνο τυχαίο, εξάλλου, δεν είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη έχουν δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με το 2019, με την τάση να είναι αυξητική και για το 2023.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πρόκειται για πλήθος Αμερικανών επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, με τη μέση δαπάνη κάθε Αμερικανού ταξιδιώτη να αγγίζει τις 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα (από τα οποία το 25% πηγαίνει στη διαμονή και το 15% στην διατροφή).