Στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους φυλάσσεται ένα μεγάλης αξίας εθνικό κειμήλιο…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Οινουσσών, φυλάσσεται μια άγνωστη «κιβωτός» της Μικρασίας.  Πρόκειται για τη γνωστή ως «σημαία της Ιωνίας» ελληνική σημαία παλαιού τύπου βαμβακερή μεγέθους 2,2 επί 3,8 μέτρων. Είναι ένα μεγάλης αξίας εθνικό κειμήλιο…

Είναι η σημαία με την οποία παρελαύνουν στις εθνικές επετείους οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού των Οινουσσών, οι επόμενοι δηλαδή πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, η σημαία αυτή βρέθηκε σε αποθήκη υλικού της εποχής των βαλκανικών πολέμων σε στρατιωτική αποθήκη του Κιλκίς, τυλιγμένη με επιμέλεια μέσα σε δέμα με την σημείωση «ΤΙ (σ.σ. Ταξιαρχία Ιππικού) Σμύρνη 1922, σημαία Πόλεως, Κιβώτιο Διοικητή».

Εκτιμάται ότι είναι ή σημαία κάποιας πόλης της Μικρασίας, ίσως και η σημαία της Πόλης της Σμύρνης, όπως σημείώνει το ΑΜΠΕ, την οποία απέσπασε από τον ιστό κατά την υποχώρηση της Καταστροφής του 1922 και διαφύλαξε ο τότε διοικητής της 31ης Επιλαρχίας της ΧΧΙΙ Ταξιαρχίας Ιππικού που έδρευε στην Άσσηρο.

Με τη διάλυση της Ταξιαρχίας λόγω ανασχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμων της χώρας, η σημαία αποθηκεύτηκε στο Κιλκίς μέχρι το 2005. Τότε επιλέχθηκε να δωρηθεί στον δήμο Οινουσσών που ας σημειωθεί ότι κατοικείται από μεγάλο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων του 1922. Σκοπός «να κυματίζει στη θάλασσα του Αιγαίου». Στη συνέχεια παραδόθηκε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού όπου και φυλάσσεται.

Σύνολο επισκέψεων 4,115 , Σήμερα 3