Ημέρα τιμής στον “ποιητή του Αιγαίου”, που φρόντιζε να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Βίντεο εποχής

Πολιτισμός

Σαν σήμερα, 44 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1979, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, κατά κόσμον Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Και όμως φρόντιζε αυστηρά η προσωπική του ζωή να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας…

Ο “ποιητής του Αιγαίου”, όπως χαρακτηρίστηκε ξεχώρισε από τους άλλους υποψήφιους ”για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία” και έγινε ο δεύτερος Έλληνας λογοτέχνης, μετά τον Γιώργο Σεφέρη, που τιμήθηκε με το σημαντικό αυτό βραβείο.

Για το Νόμπελ του 1979 συνυποψήφιος του Ελύτη ήταν ο Γιάννης Ρίτσος. Όταν το βραβείο περιήλθε στον Ελύτη, ο Ρίτσος έσπευσε να δηλώσει: «Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη δεν είναι μια τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μια τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ».

Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες.

Από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε τη συνέντευξη του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στο σπίτι του, στο διαμέρισμα της οδού Σκουφά, την ημέρα της αναγγελίας της απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης μιλάει για διάφορα αντικείμενα που διακοσμούν το το σπίτι του. Μεταξύ των αντικειμένων διακρίνεται ξυλόγλυπτη λεπτομέρεια από τέμπλο εκκλησίας, ξύλινο καραβάκι, ακροκέραμο, βυζαντινές εικόνες, χειροποίητο τραπεζάκι, καθώς και ένας πίνακας του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχάηλ, τον οποίο δώρισε στον Ο. Ελύτη ο συλλέκτης έργων τέχνης Στρατής Ελευθεριάδης (Tériade). Παράλληλα, ακούγονται στίχοι από την ποιητική συλλογή του Ο. Ελύτη «Προσανατολισμοί».