Από έναν… Αλαφροΐσκιωτο ξεκίνησαν όλα… Και κατέληξαν με το λάθος της οικιακής βοηθού…

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου του 1884, γεννήθηκε στη Λευκάδα, ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Ήταν ένας από τους μείζονες Έλληνες παραδοσιακούς ποιητές.

Το 1909 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Αλαφροΐσκιωτος” (γράφτηκε το 1907), η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους, αναγνωριζόμενη ως έργο-σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων διανοουμένων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, αφετέρου δε διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.

Ήταν πέντε φορές υποψήφιος για το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ο Άγγελος Σικελιανός υπέφερε από χρόνια ημιπληγία. Όμως, ο θάνατός του ήταν τραγικός… Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του, αντί για το φάρμακό του, λαμβάνει απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα.  Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 1951 έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία.  Τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Μετά το θάνατο του Σικελιανού, είχε πει ο Καζαντζάκης: «…Σαράντα χρόνια φιλία ακατάλυτη μ’ έσμιγε με το Σικελιανό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα ν’ αναπνέω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του. Τώρα η Ελλάδα άδειασε…».