Σαν σήμερα συνέβη ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της γερμανικής Κατοχής… Βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου του 1943, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της περιόδου της γερμανικής Κατοχής.

Πρόκειται για το πογκρόμ που εξαπέλυσαν τα Τάγματα Ασφαλείας, εναντίον των αναπήρων του αλβανικού μετώπου που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις αντιστασιακές κινητοποιήσεις.

Τα Τάγματα Ασφαλείας, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη δοσιλογική κυβέρνηση Ράλλη και ελέγχονταν από τις γερμανικές δυνάμεις, το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου 1943, υπό την επίβλεψη των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, έκαναν έφοδο στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και συνέλαβαν εκατοντάδες ανάπηρους και βαριά τραυματισμένους. Οι ανάπηροι στιβάχθηκαν σαν σακιά, χωρίς τις πατερίτσες τους ή τα ξύλινα προσθετικά μέλη, στα καμιόνια και οδηγήθηκαν άρον άρον στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου.

Η αγριότητα των γερμανοτσολιάδων ξεπέρασε κάθε όριο. Εσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν. Αρπαζαν από τα χέρια τους ή από τα χέρια των αναπήρων τα τεχνητά μέλη και τα έσπαζαν για να μην τα χρησιμοποιήσουν και τους χτύπαγαν με αυτά στο κεφάλι. Εκτελέστηκαν 283 ανάπηροι.

Από το αρχείο της ΕΡΤ δείτε ένα απόσπασμα που προέρχεται από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» (1987, σκηνοθεσία Αντώνης Βογιάζος, σενάριο Πέτρος Ανταίος-Αντ.Βογιάζος).