Σήμερα προσπαθούν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους…

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Ήταν την επομένη της δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα… Σαν σήμερα, μεσημέρι της 10ης Ιανουαρίου του 1991, η Αθήνα συγκλονιζόταν από μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δέκα χρόνων.

Από τις 7.00 το απόγευμα εκδηλώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις στο κέντρο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν μαζική χρήση δακρυγόνων. Το κέντρο της πρωτεύουσας παραδόθηκε στη φωτιά και το χάος. Γρήγορα ξέσπασε πυρκαϊά στο επταώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, όπου στεγαζόταν το κατάστημα Κ. Μαρούσης γνωστό για το “ανδρικό υποκάμισο”.

Την ίδια στιγμή μέσα στο κτίριο γραφόταν η τραγωδία 16 εγκλωβισμένων που αναζητούσαν αγωνιωδώς διέξοδο. Τέσσερις από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν από ασφυξία και εγκαύματα. Το κατάστημα της εταιρίας, όπως και όλο το κτίριο καταστρέφονται ολοσχερώς.

Η ένορκη διοικητική εξέταση που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία ανέφερε «εμπρησμό του κτιρίου από αναρχικούς». Επειτα από λίγο καιρό, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (3418/1997), η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε βομβιστική ενέργεια και αποδόθηκε είτε σε ρίψη βόμβας μολότοφ από κάποιους αναρχικούς είτε σε δακρυγόνο που εκτοξεύτηκε από αστυνομικούς.

Ίσως το λογότυπο της εταιρίας Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ στους «παλαιότερους» να θυμίζει πολλά, και αρκετοί από αυτούς ταυτόχρονα, ίσως και να αναρωτιούνται τι απέγινε η εταιρία αυτή… Σήμερα παρόλες τις αντιξοότητες οι άνθρωποι της εταιρίας, με πολύ κόπο και πολύ αγώνα προσπαθούν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους και να κάνουν και πάλι τα πρώτα τους βήματα…

Σύνολο επισκέψεων 1,304 , Σήμερα 1