Ούτε οι κακοποιοί δεν έχουν τόσα πολλά… παρατσούκλια

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η Φαλαρίδα (το μαύρο πτηνό της φωτογραφίας) είναι γνωστή και με άλλα ονόματα στην Ελλάδα όπως: αγριοπουλάδα, καρακούσι, λούφα, μαυρόκοτα, μαυροκοτί, μαυρόπουλο, μπάλιζα, μπάλιτζα, φαλαρίδα, φόλεγα. Είναι το πιο άφθονο υδρόβιο πουλί τον χειμώνα στους ελληνικούς υγρότοπους!

Μπορεί να μοιάζει με πάπια αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτές, πράγμα που το μαρτυρά το στενό και μυτερό ράμφος, αλλά και τα πολύ χαρακτηριστικά πόδια της, που έχουν λοβούς στα δάχτυλα αντί για μεμβράνες (και μοιάζουν με κουπιά!).

Ένα ζευγάρι μπορεί να κάνει και 2η γέννα σε μια χρονιά. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί το θηλυκό να κλωσά τα αβγά της δεύτερης γέννας, όταν το αρσενικό περιποιείται τους νεοσσούς της πρώτης, κρατώντας τους ζεστούς σε επιπλέουσες σχεδίες από φυτά.

Οι Φαλαρίδες μπορούν να είναι πολύ βίαιες στα μικρά τους όταν βρίσκονται υπό πίεση, όπως σε περιόδους έλλειψης φαγητού. Θα τσιμπούν με το ράμφος τους τα μικρά που ζητούν φαγητό, επαναλαμβανόμενα, μέχρι το μικρό να σταματήσει. Μάλιστα κάποιες φορές τα τσιμπούν τόσο δυνατά που τα σκοτώνουν…

Περισσότερες από 140.000 Φαλαρίδες δίνουν κάθε χρόνο το παρών στους ελληνικούς υγρότοπους, κατακτώντας τον τίτλο του πιο πολυπληθούς είδους στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών! Φωτογραφία του Γιώργου Κωστακίδη αναδημοσιεύεται από την Ελληνική ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύνολο επισκέψεων 733 , Σήμερα 1