Τι συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο τρώνε αυτήν την κομπόστα από την Ελλάδα;

Διατροφή

Το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών κομπόστας ροδάκινου γίνεται από την Ελλάδα, ενώ σημειώνονται σημαντικές εξαγωγές και σε χυμό ροδάκινου.

Πρωτιά και με διαφορά εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα, παγκοσμίως, στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή. Ο κύριος αντίπαλος της χώρας μας, η Κίνα, κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή και τη δεύτερη στις εξαγωγές.

Ο κλάδος αναπτύχθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε πολλά και σημαντικά εργοστάσια με εξελιγμένο εξοπλισμό αλλά και εταιρείες καλά οργανωμένες και με ισχυρά πελατολόγια παγκοσμίως.

Στην αγορά της ΕΕ εξάγουμε περισσότερο από το 50% της παραγωγής, ενώ έχουμε πελάτες σε όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κονσέρβα ροδάκινου αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τη Νότια Κορέα και σύμφωνα με την πρεσβεία μας στη Σεούλ, “αρέσει πολύ στο κορεατικό κοινό και καταναλώνεται ευρέως”.

Τα ροδάκινα περιέχουν σάκχαρα, μέταλλα, οργανικά οξέα, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες. Επιπλέον, διαθέτουν ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως είναι η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και η ανθοκυανίνη.

Διαδώστε το Εδώ ζεις