Σήμερα είναι αδύνατον να πετάξεις, σε αυτή την περιοχή, χαρταετό, όπως το κοριτσάκι, εκείνης της εποχής…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από το 1900… Ο χωματόδρομος μπροστά είναι η οδός Πατησίων στο ύψος της οδού Δεριγνύ. Μία ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα στην αλάνα ένα παιδί παίζει με τον χαρταετό του. Ένα Ιππήλατο τραμ γεμάτο κόσμο διέρχεται με κατεύθυνση προς τα τότε εξοχικά Πατήσια. Στο βάθος η περιοχή των Εξαρχείων και ο Λυκαβηττός.

Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως του Μουσείου, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Στα χρόνια μετά την Κατοχή, το τμήμα του δρόμου από την αρχή του στην οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους. Η ονομασία αυτή όμως δεν επικράτησε, ούτε στον προφορικό, ούτε στον γραπτό λόγο και η ονομασία «Πατησίων» είναι ο κοινός τρόπος αναφοράς στην οδό.

Η χωροταξική διαμόρφωση της οδού ξεκίνησε το 1841 και βασίστηκε στους προϋπάρχοντες αγροτικούς δρόμους. η δεκαετία του 1870 τα Πατήσια που μέχρι τότε αποτελούσαν μικρό χωριό, ενσωματώθηκαν σαν προάστιο της πόλης, διϊστάμενο σε Άνω και Κάτω Πατήσια. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Σύνολο επισκέψεων 1,746 , Σήμερα 1