Το καρναβάλι ξεκίνησε σε μία πόλη που σήμερα γίνεται… viral. Εικόνες

Ο τόπος μας

Το παραδοσιακό Καρναβάλι στην Καστοριά ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Ο λόγος για τα Ραγκουτσάρια, ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μία αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών τελετών, που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με τους ντόπιους είναι γιορτή που σκοπό έχει να ξεχάσουν τα προβλήματα της χρονιάς.

Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης (Saturnalia = γιορτές προς τιμή του Κρόνου) και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας.

Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores = ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων.

Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος.

Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος ομάδες ατόμων, κάθε μία με την δική της παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων. Όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, και μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες, που γλεντούν επί τρία μερόνυχτα με χιλίων λογιών μεταμφιέσεις στους δρόμους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονται σε ζώα ή αλλάζουν φύλο (οι άνδρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άνδρες) και μετά τον αγιασμό των υδάτων ξεχύνονται στις γειτονιές της πόλης, γιορτάζοντας με χορούς, τραγούδια, πειράγματα και με άφθονο κρασί.

Το έθιμο κορυφώνεται στις 8 Ιανουαρίου, την «Πατερίστα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, ημέρα του εορτασμού της Αγίας Δομινίκης, με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.