Νέα ανακάλυψη επιστημόνων. Αυτός είναι ο πρόγονός μας… Δείτε πως ήταν…

Κόσμος

Στην περιοχή Bodo D’ar στην Αιθιοπία είχε εντοπιστεί το κρανίο ενός ανθρώπου με τους ειδικούς να το έχουν κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά προγονικά είδη του ανθρώπου. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Winnipeg στον Καναδά μελέτησε εκ νέου το κρανίο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου που αποτελεί μάλιστα ένα χαμένο κρίκο και μάλιστα σημαντικό στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης.

Το είδος αυτό ονομάστηκε Homo bodoensis, ζούσε πριν από 500 χιλιάδες έτη και σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να θεωρείται άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου. Εκτιμάται ότι ο H. bodoensis ήταν αρκετά κοντός και… στρουμπουλός. Οι άνδρες έφταναν κατά μέσο όρο σε ύψος τα 1,65 μ. και σε βάρος τα 65 κιλά, ενώ οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο ύψος 1,57 μ. και βάρος τα 50 κιλά.

Homo bodoensis: Βρέθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου - Ζούσε στην Αφρική πριν 500.000 χρόνια | Pronews

Η παρουσία του H. bodoensis στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού την ίδια περίοδο πιστεύεται ότι έκαναν την εμφάνιση τους οι Νεάντερταλ αλλά και ο Homo sapiens από τον οποίο κατάγεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Είναι μια χρονική περίοδος για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία και κάθε νέο εύρημα φωτίζει μια πολύ σημαντική περίοδο όπως την χαρακτηρίσουν οι ειδικοί για την εξέλιξη των ανθρώπων.

Η πιο πρόσφατη σημαντική ανακάλυψη υπήρξε ο μικρόσωμος Homo Floresiensis (γνωστός και ως «Χόμπιτ») που ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Το νέο είδος Homo bodoensis έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο εξελικτικό «παζλ».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Homo bodoensis υπήρξε άμεσος πρόγονος του homo sapiens. Αφού έζησε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στην Αφρική, στη συνέχεια είχε πιθανότατα επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να βρουν απολιθώματα του Homo bodoensis στην Ευρώπη, κάτι που αφορά και την Ελλάδα.

Ανακαλύφθηκε ένας νέος πρόγονος του ανθρώπου, ο Homo Bodoensis - Ζούσε στην Αφρική