Ένα άγονο νησί, αλλά με… γόνιμα μυαλά. Το πιο “πράσινο” και πρωτοπόρο της χώρας…

Ο τόπος μας

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Η Λειψώ, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής, βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο. Το νηησί της θεάς Καλυψώ, μπορεί να είναι άγονο, φαίνεται όμως πως διαθέτει… γόνιμα μυαλά.

Οι Λειψοί απέσπασαν νέα σημαντική πρωτιά σε επίπεδο αειφορίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ». Ο δήμος Λειψών κατόρθωσε να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συνολική ποσότητα Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που παρέδωσε ο δήμος το 2020 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς επεξεργασία ή και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι σχεδόν τρεις τόνοι, 2.930 κιλά ή αλλιώς 3,71 κιλά ανά κάτοικο!

Η παρούσα διάκριση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Λειψών που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του δημάρχου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, έχει αποφασιστεί, ομόφωνα, η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού.

Επίσης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον δήμο, έχει τεθεί σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που στην ουσία «κατήργησε» τη μαζική κατανάλωση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα τοποθετήθηκε στους Λειψούς νέο αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου από την “Phillips”. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο και απόλυτα οικολογικό φωτιστικό, με αισθητήρα κίνησης που ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό όταν διέρχονται πεζοί ή αυτοκίνητα και χαμηλώνει στο 30% όταν δεν είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αυτονομία.

Ο Δήμος Λειψών, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, διασφάλισε την προμήθεια 28 ιστών με το συγκεκριμένο σύστημα φωτισμού που τοποθετήθηκαν στην περιοχή του Κάμπου και την παιδική χαρά του νησιού, καθώς οι Λειψοί αποτελούν την περιοχή με τις περισσότερες αναλογικά γεννήσεις στην Ελλάδα!