Εκατοντάδες επισκέπτες, από όλο τον κόσμο, θαυμάζουν ένα μαγευτικό τοπίο, 30 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Ο τόπος μας

Ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια των κλασικών χρόνων, σε βάθος 30 περίπου μέτρων κάτω από τη θάλασσα, συγκλονίζει τους επισκέπτες δύτες με το ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Ο λόγος για το ναυάγιο της Αλλοννήσου.

Πρόκειται για ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο, το οποία κουβαλούσε περισσότερους από 3000 αμφορείς γεμάτους κρασί, προερχόμενων από την Μένδη, που ήταν αρχαία πόλη της Χαλικιδικής και την Περπάρηθο όπως ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος. Η βύθισή του πλοίου τοποθετήθηκε, μετά τις επισταμένες αρχαιολογικές έρευνες μεταξύ 425 και 415 π.Χ.

Όταν οι αρχαιολόγοι έσπευσαν το σημείο, έμειναν, στην κυριολεξία, με το στόμα ανοιχτό… Είχαν μπροστά τους το μεγαλύτερο αθηναϊκό εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου, τρανή απόδειξη της ναυτικής υπερδύναμης της Αθήνας την εποχή εκείνη, αλλά και χιλιάδες αμφορείς, διασπαρμένους σε μία σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ | travel.gr

Ο καταδυτικός χώρος του ναυαγίου της Περιστέρας, σε βάθος 30 περίπου μέτρων, είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στη Μεσόγειο της κλασικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου 2020 και 2021, επισκέφθηκαν το ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου, συνολικά 600 άτομα επισκέπτες/δύτες: 246 το 2020 και 354 το 2021. Για τα άτομα αυτά διενεργήθηκαν 66 καταδύσεις στην Αλόννησο και 80 στη Σκόπελο.

Για να θαυμάσει κάποιος αυτόν τον μαγικό υποθαλάσσιο τόπο θα πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο των 50 ευρώ. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς η διετής πιλοτική λειτουργία του, απέδειξε και το υψηλό κόστος λειτουργίας του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την πεντάμηνη λειτουργία, η δαπάνη -χωρίς να συνυπολογίζονται άλλα τρέχοντα έξοδα- ανήλθε έως και 65.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και στην περίπτωση που εξαρχής είχε καθιερωθεί αντίτιμο κατάδυσης στο ναυάγιο, τα έσοδα υπέρ του ΟΔΑΠ, θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 46% των ετήσιων λειτουργικών εξόδων του αρχαιολογικού χώρου.

Ως εκ τούτου, το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ κρίθηκε αναγκαίο ώστε να καλύπτονται -έστω και μερικώς- τα έξοδα ενός υποδειγματικά οργανωμένου επισκέψιμου ενάλιου χώρου, με υψηλό κόστος λειτουργίας.