Σηκωθείτε, πάρτε το ποδήλατο και βγείτε έξω… Οι ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία. Αλλά και ευθύνες

Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου η σημερινή… Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ. Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Όλοι γνωρίζουμε , άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ότι η ποδηλασία ως άσκηση, ακόμα και ως απλά βόλτα σίγουρα βοηθά την υγεία μας. Ίσως όμως δεν ξέρουμε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του πεταλιού για την υγεία και τον οργανισμό είναι πάρα πολλές. Μερικές ώρες ποδηλασίας μπορούν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη! Και η ζωή μας δεν έγινε…ποδήλατο, αλλά το ποδήλατο είναι ζωή…

Ορισμένα από τα οφέλη:

  1. Ψυχολογική ισορροπία. Το ποδήλατο προσφέρει ψυχολογική ισορροπία για δύο λόγους, αρχικά βλέπουμε διαφορετικά τοπία κα ηρεμούμε, ξεκουραζόμαστε και κατά δεύτερον, ενεργοποιούμε το ορμονικό μας σύστημα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος, το στρες ακόμα και την ήπια κατάθλιψη.

  2. Λύση στην αϋπνία. Με μια ολιγόλεπτη και ευχάριστη βόλτα μπορείς να κοιμηθείς πιο εύκολα και γαλήνια το βράδυ.

  3. Ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος. Το ποδήλατο βοηθάει στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων, καθώς προετοιμάζει τις γυναίκες και τους άντρες να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση.

  4. Ενίσχυση οστικής πυκνότητας. Το ποδήλατο είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που βοηθούν τόσο πολύ στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ακόμη κι αν έχει οστεοπόρωση κανείς μπορεί σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό γιατρό του να κάνει ποδήλατο. Αν δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα στα πόδια μπορεί να κάνει ήπια ποδηλασία.

  5. Αντιμετώπιση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας. Ακόμη μία ευεργετική επίδραση του ποδηλάτου είναι η βοήθεια που προσφέρει σε όσους έχουν συμπτώματα ισχιαλγίας – οσφυαλγίας καθώς ενισχύει τους μυς (τους γλουτιαίους) που συγκρατούν τη λεκάνη του σώματος. Φροντίζουμε και γυμνάζουμε τους μυς μας.

  6. Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Με την ποδηλασία μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Οι μεγαλύτεροι ποδηλατώντας λιγότερο και προφανώς οι νέοι περισσότερο, βέβαια θα πρέπει σίγουρα να ποδηλατούμε περίπου τέσσερις φορές τη βδομάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με σταθερό ή μεταβαλλόμενο τέμπο. Και με διαδρομές σε όλα τα επίπεδα.

  7. Κράμπες στην ποδική καμάρα.Με την ποδηλασία έχουμε ενίσχυση των μυών στην ποδική καμάρα (πατούσα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται το πρόβλημα με τις κράμπες σ’ αυτό το σημείο.

  8. Βελτίωση αντοχής.Είναι προφανές πως βοηθούμε στην αντοχή του οργανισμού, αλλά και της αναπνοής μας, καθώς πρόκειται για διαλειμματική γυμναστική.

  9. Για όσους έχουν λίγα παραπάνω κιλά. Ποδήλατο μπορούν να κάνουν όλοι. Όσοι δε έχουν μερικά κιλά παραπάνω το ποδήλατο μπορεί να τους βοηθήσει να τα χάσουν. Με το ποδήλατο εκτός του ότι καίμε θερμίδες όπως με κάθε μέσο εκγύμνασης, βοηθά πολύ και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, αν επιθυμούμε να απαλλαγούμε από περιττά κιλά η γυμναστική που θα κάνουμε με το ποδήλατο θα πρέπει να είναι αεροβική.

Ποδηλατάδα» στο Παλαιό Φάληρο με κοινόχρηστα ποδηλάτα | Attica ...

Παγκόσμια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς  των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη, εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες ποδηλάτων είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου. Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΒΕΡΟΙΑ: ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ | Time ...

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι ποδηλάτες πλέον αντιμετωπίζονται ως κανονικοί οδηγοί πράγμα που τους επιτρέπει να μετακινούνται στο οδόστρωμα ενώ τους«προστατεύει» από την «αντικοινωνική συμπεριφορά» των οδηγών άλλων οχημάτων. Όμως, αυτό παράλληλα σημαίνει πως οι ποδηλάτες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες και οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να σέβονται τον ΚΟΚ, όπως και οι άλλοι οδηγοί. Άρα στην ουσία ένας ποδηλάτης έχει υποχρεώσεις, όπως έχει ένας οδηγός αυτοκινήτου.

Ο ΚΟΚ στην ουσία αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις αλλά και ποινές σε περίπτωση παραβιάσεων, όπως υφίσταται ένας κανονικός οδηγός. Τα πρόστιμα είναι αυστηρά, ενώ πλέον και για τους ποδηλάτες (όπως και για τους υπόλοιπους οδηγούς οχημάτων), οι παραβάσεις του ΚΟΚ διαχωρίζονται ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους (σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας) με τα πρόστιμα να έχουν και αυτά τις ανάλογες διαβαθμίσεις.

Ειδικά για τους ποδηλάτες το όριο ταχύτητας εντός πόλεων ορίζεται στα 20 χιλ./ώρα, η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική, ενώ τα ακόλουθα είναι τα βασικά πρόστιμα που αφορούν τους ποδηλάτες:

kok-gia-podilates

Κάθε ποδηλάτης πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφαλείας και να φοράει κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγει τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα. Οι ανακλαστήρες στο ποδήλατο και τα ρούχα καθώς και τα φώτα είναι απαραίτητα κατά την κίνηση τις βραδινές ώρες.