Δρουν σαν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα… Επιστήμονες: Φάτε κεράσια για την ανακούφιση του πόνου

Διατροφή

Τα κεράσια αποτελούν ένα πολύ υγιεινό καλοκαιρινό φρούτο, καθώς έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν μελατονίνη για έναν καλό ύπνο και καταπολεμούν τη φλεγμονή και τον πόνο που συνδέονται με την αρθρίτιδα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυάνες στα κεράσια δρουν σαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα παρεμποδίζοντας τις δράσεις των ενζύμων κυκλοοξυγενάση-1 και 2. Έτσι, η κατανάλωση κερασιών δρα κατά των χρόνιων επώδυνων επεισοδίων, όπως αρθρίτιδα, ινομυαλγία (οδυνηρή μυϊκή πάθηση) και αθλητικά τραύματα.

Τα φρέσκα κεράσια είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν το σώμα να εκκρίνει περίσσεια ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί ουρική αρθρίτιδα και επίσης ότι ορισμένα φυτοχημικά που υπάρχουν στα κεράσια μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τον αρθριτικό πόνο.

Μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών βρήκε πως η κατανάλωση κερασιών συνέβαλε  αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στις 11 από τις 16 μελέτες, ενώ οι δείκτες του οξειδωτικού στρες μειώθηκαν στις 8 από τις 10 μελέτες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, ένα γκρουπ από φυτοχημικές ενώσεις που προστατεύουν το κύτταρο από δομικές βλάβες, μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην καλή υγεία στο σύνολό της.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες των κερασιών μπορεί να βοηθήσουν την μείωση της φλεγμονής που επηρεάζει τα άτομα με αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα και συμβάλλουν στη μείωση του άλγους των αρθρώσεων. Μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα τα Bing κεράσια μείωσαν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα των συμμετεχόντων. Υψηλή ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα συνδέεται με ουρική αρθρίτιδα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών συσχετίστηκε με μείωση κατά 35 τοις εκατό των κρουσμάτων ουρικής αρθρίτιδας για διάστημα δύο ημερών.

Κεράσια: Το υπερόπλο του Καλοκαιριού - Προϊόντα της Φύσης

Επίσης τα κεράσια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που προάγουν την υγεία, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η β-καροτένιο. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως προστατευτικοί καθαριστές έναντι βλαβερών ελεύθερων ριζών που παίζουν ρόλο στη γήρανση, την δημιουργία καρκίνου και τις διάφορες ασθένειες. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα των κερασιών είναι αποτελεσματική στη μείωση των παραγόντων κινδύνου της καρδιακής νόσου μέσω της δράσης απομάκρυνσης από τις ελεύθερες ρίζες.

Έρευνα με ποικιλίες ξινών κερασιών δείχνουν ότι είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ένωση που βοηθά στη ρύθμιση του φυσικού ύπνου σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με συμπύκνωμα χυμού κερασιού έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένο ύπνο.

Τα κεράσια έχουν από τις χαμηλότερες τιμές γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο από όλα τα φρούτα. Ο γλυκαιμικός δείκτης για τα κεράσια είναι 22, και το γλυκαιμικό φορτίο είναι τρία. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την επίδραση που έχει ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια βαθμολογία από μηδέν έως 55 θεωρείται χαμηλή. Το γλυκαιμικό φορτίο μετρά την ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα σε μια τυπική μερίδα του τροφίμου.

Επιπλέον αποτελεί μια μικρή πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, καλίου, μαγγανίου και μια καλή πηγή χαλκού. Το κάλιο είναι ένας ευεργετικός ηλεκτρολύτης που αποτελεί σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.