Παραμένει στα χέρια κλεφτών ο πίνακας του Πικάσο, με την ανυπολόγιστη συμβολική αξία για την Ελλάδα

Πολιτισμός

Ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη ο πίνακας το «Γυναικείο κεφάλι», που φιλοτέχνησε το 1939 ο Πάμπλο Πικάσο. Ήταν δωρεά του ίδιου στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή. Ένα έργο με ανυπολόγιστη συμβολική αξία για την Ελλάδα.

Μαζί εκλάπησαν άλλα δύο έργα, ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια. Η κλοπή είχε χαρακτηριστεί ως “η αρπαγή του αιώνα”.

Από τότε έχουν περάσει 9 χρόνια και οι έρευνες της αστυνομίας δεν έχουν οδηγηθεί στους κλέφτες… Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πίνακας κρύφτηκε όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και το τελευταίο διάστημα γίνεται και πάλι μια προσπάθεια, όπως σημειώνεται στο protothema.gr, να βγει από τους κλέφτες προς πώληση στη μαύρη αγορά, με τιμή που αγγίζει τα 20 εκατ. δολάρια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δράστες άρπαξαν έναν αριστουργηματικό πίνακα που δύσκολα μπορεί να αλλάξει χέρια λόγω της ιδιαιτερότητας που τον χαρακτηρίζει. Ότι δηλαδή έχει κλαπεί από μουσείο και πάντα θα ανήκει εκεί. Δεν μπορεί δηλαδή, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν, να αλλάξει ιδιοκτήτη. Γιατί, αν βρεθεί, αυτομάτως επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη.

Τότε, λίγο μετά την κλοπή, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, είχε δηλώσει: “Ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε, αφού δεν μπορούν να πωληθούν; Μόνο ένας τρελός συλλέκτης που θέλει έναν Πικάσο θα έδινε τέτοια εντολή. Τέτοιοι συλλέκτες υπάρχουν κυρίως στην Ιαπωνία, στην Κίνα…”.

Το «Γυναικείο κεφάλι», διαστάσεων 56×40 εκ., που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος, αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια. Ένας παράφορος έρωτας που ξεκίνησε στα 54 του χρόνια, ενώ εκείνη ήταν μόλις 29 ετών, ο οποίος, αν και έληξε άδοξα, με την ίδια να βυθίζεται για πάντα στα σκοτάδια του εαυτού της και τη μοναξιά, παρέμεινε αιώνια μούσα και η πιο δυνατή σχέση της ζωής του. Μια σχέση που αποτυπώθηκε σε λευκό καμβά με γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις.

Ο ίδιος, έχοντας βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημα του, την «Γκερνίκα», αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο κεφάλι» στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη στάση του απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Pour le peuple Grec. Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό. Φόρος τιμής από τον Πικάσο), αναφέρει στο πίσω μέρος του καμβά η αφιέρωση που φέρει ημερομηνία 14/10/1939.

Διαδώστε το Εδώ ζεις