Κατασκευάζουν πεζοδρόμια για να μην “καίγεται” το κέντρο της Αθήνας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κοινωνία

Εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης των πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο και στις γειτονιές της πόλης τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 410 νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια, που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της πόλης.

Κάθε νέο πεζοδρόμιο είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους. Με αυτά τα σύγχρονα υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής θερμικής νησίδας» και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

“Αστική θερμική νησίδα” λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Παρατηρείται κυρίως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δυο παράγοντες: στο μικρότερο βαθμό ψύξης του κέντρου της πόλης σε σχέση με την περιφέρεια και στην εκπομπή θερμότητας στο κέντρο απ’ τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται εκεί.

Σύνολο επισκέψεων 1,208 , Σήμερα 1