Τραγικό… Χάθηκε ολοσχερώς ολόκληρο όρος από την πυρκαγιά. Αποκαλυπτικός χάρτης

Περιβάλλον

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική το μεσημέρι της Δευτέρας και οριοθετήθηκε μετά από τέσσερις ημέρες αφήνει πίσω της σημαντικές πληγές στην ήδη ταλαιπωρημένη φύση της ευρύτερης περιοχής.

Όπως προκύπτει από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο), ανέρχεται σε 34724 στρέμματα.

Σύμφωνα με την WWF Greece, η φωτιά έκαψε ολοσχερώς το Πάνειο Όρος και για ακόμα μία φορά την τελευταία εικοσαετία το Κερατοβουνι και το όρος Όλυμπος ή Σκόρδι στη Σαρωνίδα και φυσικά κατέστρεψε ολοσχερώς την όποια φυσική αναγέννηση αλλά και τις προσπάθειες τεχνητής αποκατάστασης που είχαν γίνει.

Ελπίδα αφήνουν οι άκαυτες νησίδες όπως αποτυπώνονται στον χάρτη, στις οποίες έχουν βρει καταφύγιο όσα ζώα γλίτωσαν και πρέπει να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού αφού θα αποτελέσουν τις πρώτες εστίες επανεποικισμού της ευρύτερης περιοχής από είδη τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας.