Μήπως και εσείς χασμουριέστε την ώρα της γυμναστικής; Τι σας συμβαίνει…

Υγεία

Και όμως συμβαίνει και μάλιστα συχνά σε κάποιους που γυμνάζονται… Αρκετοί χασμουριούνται την ώρα της προπόνησης και ειδικά όταν αθλούνται  πολύ εντατικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ένα κοινό φαινόμενο και είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια των πιο σκληρών σας προπονήσεων. Δεδομένου ότι η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει περίπου την ίδια ενεργειακή ώθηση με ένα φλιτζάνι καφέ, είναι απίθανο να χασμουριόμαστε επειδή είμαστε κουρασμένοι ή αδιάφοροι για αυτό που κάνουμε.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το αντανακλαστικό ενεργοποιείται από κάτι εντελώς διαφορετικό, σύμφωνα με την επιστήμη. Είναι μια κοινή παρανόηση ότι το χασμουρητό σηματοδοτεί την λήψη περισσότερου οξυγόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτός ο μύθος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μελέτη του 1987 που έκτοτε καταρρίφθηκε από περαιτέρω έρευνες. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, το χασμουρητό είναι πιθανότατα ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να μειώσει την θερμοκρασία.

Το χασμουρητό έχει συνδεθεί ως φυσιολογική απόκριση σε υψηλότερες θερμοκρασίες του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι στιγμές πριν και μετά το χασμουρητό πιστεύεται ότι προωθούν ένα καλύτερο κλίμα στον εγκέφαλο. Επειδή η προπόνηση δύναμης συχνά προσλαμβάνουν πολλές κύριες μυϊκές ομάδες, το σώμα σας τείνει να θερμαίνεται γρήγορα. Μπορεί λοιπόν, να χασμουρηθείτε ως απόκριση στην ταχεία αυτή άνοδο της θερμοκρασίας για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση.

Ο καθένας ωστόσο, έχει διαφορετική απόκριση στις αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος και διαχέει τη θερμότητα διαφορετικά. Μερικά άτομα ιδρώνουν πολύ, ενώ άλλα κοκκινίζουν έντονα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί δεν χασμουριούνται όλοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σύνολο επισκέψεων 4,190 , Σήμερα 3