Ένα καταφύγιο που προκαλεί δέος, παγκοσμίως… με τη σιωπή του

Η Ελλάδα παλιά...

Είναι το 1953… Βλέπετε το εσωτερικό του Σπηλαίου της Αποκαλύψεως στην Πάτμο. Τη φωτογραφία, που βρίσκεται στο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, τράβηξε ο φωτογράφος Περικλής Παπαχατζιδάκης που περιηγήθηκε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αποτυπώνοντας αρχαία και βυζαντινά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και φυσικά τοπία.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας. Είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του μαθητή του Ιησού, Ιωάννη, το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο.

Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Η μεγαλοπρέπεια του βράχου και ο μυστικισμός της ατμόσφαιρας, προκαλούν δέος.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Σύνολο επισκέψεων 5,135 , Σήμερα 1