Ο Παρθένης αποκαλύπτεται… Τα εμβληματικά έργα του σε δημόσια θέα…

Πολιτισμός

Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη έως τις 28 Νοεμβρίου 2022.

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη, τα οποία προέρχονται από τα κληροδοτήματα των παιδιών του Νίκο και Σοφία. Στην έκθεση παρουσιάζονται 150 έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης και σημαντικά δάνεια από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Μεταξύ αυτών τα εμβληματικά έργα του Παρθένη, «Η αποθέωση του Αθανασίου Διάκου», «Λουόμενες», «Ο Χριστός – Ανθρωπότης», «Πιετά», «Το Μεγάλο γυμνό, Εύα», «Ο θερισμός», «Τα αγαθά της συγκοινωνίας», «Το Γαλλικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Θερισμός, 1917 – 1920

Παρουσιάζονται επίσης τα ημιτελή σχέδια της ζωφόρου με τις φιγούρες του αρχαίου και του νέου κόσμου που προορίζονταν για την Βουλή των Ελλήνων, αλλά και οι περίφημοι πίνακες που προορίζονταν για τον διάκοσμο του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση πλαισιώνουν οικογενειακές φωτογραφίες, όπως αυτή της κόρης του, Σοφίας, ντυμένης με στολή εύζωνα που σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Παρθένης, κατάλογοι από εκθέσεις, καθώς και από την Μπιενάλε. Τέλος το βαλιτσάκι με τα πινέλα του και το καβαλέτο του συνοδεύουν την έκθεση που ετοιμαζόταν επί τέσσερα χρόνια, σε επιμέλεια της Ζίνας Καλούδη.

Μπορεί να είναι εικαστικό εξωτερικοί χώροι

Λουόμενες, πριν το 1919

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της τέως διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, η οποία την προετοίμασε και την επιμελήθηκε μέχρι τέλους, ως την ημέρα του θανάτου της.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τα αγαθά της συγκοινωνίας, π. 1925