Βάλτε τα στη διατροφή σας. “Πολεμούν” ασθένειες που πλήττουν πολλούς… Αρκούν 250 ml χυμού

Διατροφή

Πολλές έρευνες επιστημόνων έχουν ασχοληθεί με τα παντζάρια, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι τα θρεπτικά συστατικά τους είναι εξαιρετικά για τον οργανισμό. Και αυτό γιατί τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Σε αντίθεση με τα φρούτα η κύρια πηγή σακχάρων στο παντζάρι είναι η σουκρόζη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παντζάρια:

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά:

Οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εξοντώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βηταλαΐνες των παντζαριών είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από τη βιταμίνη C και ορισμένες ανθοκυανίνες.

2. Μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης:

Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην διεύρυνση των αρτηριών και την μείωση του καρδιακού παλμού. Έρευνα του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης. Αρκούν 250 ml χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη:

Περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων. Βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Καταπολεμάνε την οστεοπόρωση:

Είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

5. Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα:

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.

6. Βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία και αντοχή:

Το παντζάρι χρησιμοποιείτο αιώνες πριν ως μέρος διάφορων παραδόσεων για την καλύτερη σεξουαλική ευεξία του ατόμου. Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες, και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Μια άλλη μεταβλητή είναι ότι τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βορίου, ενός χημικού συστατικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου.

 3,145 total views,  1 views today