Τραγικό. Πόσα παιδιά στην Ελλάδα έχουν χάσει, τουλάχιστον, έναν γονέα από την πανδημία…

Κοινωνία

Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα εκτιμά στην Ελλάδα τουλάχιστον 290 παιδιά έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονέα ή και των δύο, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Ο αριθμός αυτός αυξάνει στους 320 εάν συμπεριληφθούν και οι κηδεμόνες παππούδες.

Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έως 17 ετών, έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα.  Υπολογίζεται ότι από τα ορφανά το 14,6% είναι παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών, το 21,8% 5-9 ετών, ενώ η πλειονότητα (63,6% ή σχεδόν δύο στα τρία) είναι ηλικίας 10-17 ετών.

Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των ορφανών είναι μεγαλύτεροι, καθώς η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν «χτυπήσει» η Όμικρον. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως τον Ιανουάριο του 2022 περίπου 6,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει γονέα ή κηδεμόνα. Πάνω από τρία στα τέσσερα παιδιά (76,5%) έχουν χάσει τους πατέρες τους, ενώ το 23,5% τις μητέρες τους, καθώς ο κορωνοϊός έπληξε δυασανάλογα τους άνδρες.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι τα παιδιά που βίωσαν την απώλεια γονέα ή κηδεμόνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για φτώχεια, εκμετάλλευση, σεξουαλική βία, κακοποίηση, μόλυνση από ιό HIV, ψυχικά προβλήματα και σοβαρό στρες, αλλά επίσης εμπλοκή σε συμμορίες και συμπεριφορά ακραίας βίας.

Πριν την πανδημία περίπου 140 εκατομμύρια παιδιά ήταν ορφανά παγκοσμίως. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να μείνουν 5 εκατομμύρια παιδιά ορφανά λόγω του HIV/AIDS, ενώ ο ίδιος αριθμός παιδιών ορφάνεψε από την Covid-19 μέσα σε μόνο δύο χρόνια και μάλιστα αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το τελευταίο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τον συνολικό αριθμό των ορφανών», ανέφεραν οι επιστήμονες. Πηγή, παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health».