Η πρώτη οδός που σχεδιάστηκε στην Αθήνα… Εδώ παρασκευάστηκε και η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παλιά...

Στη φωτογραφία, του 1892, είναι η οδός Αιόλου χωματόδρομος… Δεξιά οι κολώνες είναι το πίσω μέρος της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Το διώροφο κτίριο που είναι μετά τις κολώνες είναι το Ξενοδοχείον “Αίολος” (του 1835 – 1837), Αιόλου και Αδριανού, το οποίο υπάρχει και σήμερα.

Έλαβε το όνομα της από τον Αίολο, τον θεό των ανέμων, της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η οδός σχεδιάστηκε το 1833 από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ, και στρώθηκε με αμμοχάλικο το 1860. Ήταν η πρώτη οδός της Αθήνας στην οποία έγινε κάτι τέτοιο.

Από τη δεκαετία του 1950 όμως, η περιοχή άρχισε να μαραζώνει εμπορικά, μιας και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα μεταφέρθηκαν στις οδούς Ερμού, Σταδίου και Πανεπιστημίου. Το 2003 κατά τη διάρκεια έργων πεζοδρόμησης, ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχαίας Αθηναϊκής οχύρωσης, στη διασταύρωση με την οδό Σοφοκλέους.

Στη συμβολή της με την οδό Βύσσης άνοιξε ο Σπυρίδων Παυλίδης το Γλυκισματοποιείον του, τον πρόδρομο της σοκολατοποιίας που αργότερα στεγάστηκε στο μεγάλο εργοστάσιο της Πειραιώς. Εδώ παρασκευάστηκε, το 1861, η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Σύνολο επισκέψεων 2,004 , Σήμερα 1