Η προσωπογραφία ενός πασίγνωστου Έλληνα ηθοποιού, το 1946…

Πολιτισμός

Η προσωπογραφία είναι του γνωστού ηθοποιού Διονύση Παπαγιανόπουλου που πέθανε σαν σήμερα, 13 Απριλίου, το 1984. Το έργο είναι του Γιάννη Σπυρόπουλου, το 1946, και αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας, στις 12 Ιουλίου 1912. Διακρίθηκε και ως  Έφεδρος Υπολοχαγός, καθώς συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας». Συνολικά έπαιξε σε 133 ταινίες. Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε, σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα. Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του στην παραλία του δήμου. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.

Μικρό αφιέρωμα από την Finos Film

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος

Ο ζωγράφος του έργου, Γιάννης Σπυρόπουλος, για αρκετά χρόνια επικεντρώθηκε, σαν πορτρετίστας, στην πιστή απόδοση των χαρακτηριστικών και της ψυχικότητας του κάθε απεικονιζόμενου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ζωγραφική του διακρίνεται για την ειλικρίνεια και την αλήθεια των διατυπώσεων της, προβάλει την ζωντανή απεικόνιση μιας στιγμής σε θεατρική παράσταση, όπως στο θέατρο κάθε στιγμή είναι ένας ζωντανός πίνακας.

“Ο Γιάννης Σπυρόπουλος αποκαθιστά με τους πίνακες του, την αρμονία μορφής, περιεχομένου και μηνύματος, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.