Διεθνής αναγνώριση για την αποκάλυψη, στην Καβάλα, των «μυστικών» των προϊστορικών ανθρώπων… Εικόνες

Πολιτισμός

Το Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας του ιδρύματος Simone και Cino Del Duca απένειμε στην ελληνογαλλική αρχαιολογική ερευνητική ομάδα του Ντικιλί Τας, στην περιοχή των Φιλίππων, του δήμου Καβάλας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, φορέας από τον οποίο εξαρτάται η Γαλλική Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων.

Αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα των ανασκαφικών εργασιών που εκτελούνται στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας, οι οποίες συμπληρώνουν ήδη 100 ολόκληρα χρόνια, αλλά και την ποιότητα των επιστημονικών ερευνών της ομάδας.

Οι ανασκαφικές εργασίες στο Ντικιλί Τας ξεκίνησαν την ίδια χρονική περίοδο με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς από τότε ήταν γνωστή στην επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα η σπουδαιότητα του συγκριμένου οικισμού. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, οι αρχαιολόγοι έχουν συλλέξει σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής και οργάνωσης της κοινότητας των προϊστορικών ανθρώπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε ο πρόσφατος προσδιορισμός της πρώτης εγκατάστασης στη θέση, γύρω στα 6.400-6.200 π.Χ., δηλαδή την ίδια σχεδόν εποχή των πρώτων μόνιμων εγκαταστάσεων στη βορειοδυτική Ανατολία και στις «πρωτοπόρες» θέσεις του αιγαιακού κόσμου, καθώς και η πλήρης τεκμηρίωση παραγωγής οίνου από σταφύλια, της αρχαιότερης περίπτωσης οινοποίησης μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό έδαφος (περίπου στο 4.300/4.200 π.Χ.).

Ντικιλί Τας - Ορθόπετρα - Visit Kavala

Όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, ο προϊστορικός οικισμός έχει να αποκαλύψει ακόμα πολλά και μεγάλα μυστικά… Ο προϊστορικός οικισμός του Ντικιλί Τας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, σε απόσταση 2 χλμ. από την αρχαία πόλη των Φιλίππων, στις παρυφές της σημερινής κωμόπολης των Κρηνίδων, που υπήρξε έδρα του πρώην δήμου Φιλίππων και από το 2010 ενσωματώθηκε στον ενιαίο δήμο Καβάλας. Ο οικισμός έχει τη μορφή τούμπας, μιας από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, με έκταση περιμέτρου τεσσάρων και ύψος 17 μέτρων. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Ντικιλί Τας - Ορθόπετρα - Visit Kavala

Σύνολο επισκέψεων 1,572 , Σήμερα 2