Προσοχή στα ποτά-μπόμπες. Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση νοθευμένων ποτών

Υγεία

Σε έξαρση είναι αυτές τις ημέρες οι περιπτώσεις να δίνονται από μπαρ και μαγαζιά ποτά – «μπόμπες» στους πελάτες. Ήδη οι αρχές «ξετρύπωσαν» ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που νόθευε ποτά στο Γκάζι, με τους ιθύνοντες του καταστήματος να σερβίρουν «σκληρά» και νοθευμένα ποτά σε μαθητές, πέντε εκ των οποίων, ηλικίας 15 ετών, κατέληξαν στο νοσοκομείο «Παίδων» για πλύση στομάχου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολογίζει πως το 25% των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι παράνομα. Είναι ένα παγκόσμιο, ολοένα διογκούμενο, φαινόμενο.

Στο βωμό του κέρδους επιτήδειοι έμποροι νοθευμένων ποτών, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και ειδικά των νέων. Αρκεί μια μικρή ποσότητα δηλητηριασμένου κοκτέιλ για να οδηγήσει σε αναπηρία ή ακόμη και σε θάνατο. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά το τελευταίο διάστημα, όπου στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν επιτήδειοι που μεθόδευαν να πλημμυρίσουν την αγορά με ποτά «μπόμπες».

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες χρονιές καταγράφηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη, έχοντας ως συνέπεια 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν. Το 90% περίπου της νόθευσης λαμβάνει χώρα στην Ασία.

Πέρα από την επικινδυνότητα της εκτός μέτρου κατανάλωσης αλκοόλ, η κατανάλωση παράνομων αλκοολούχων ποτών- “μπομπών” αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Επιδημίες δηλητηρίασης από νοθευμένο αλκοόλ εμφανίζονται συχνά σε τουριστικούς προορισμούς, όπου ενθαρρύνεται η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Τα νόμιμα παραγόμενα- πιστοποιημένα αλκοολούχα ποτά παράγονται με αιθανόλη και είναι ασφαλή, όταν πίνεις με μέτρο. Τα συνήθη χρησιμοποιούμενα υποκατάστατα αιθανόλης περιλαμβάνουν χημικά, που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά υγρά, υγρά αφαίρεσης βερνικιών νυχιών και καθαριστικά τζαμιών αυτοκινήτων, καθώς και μεθανόλη και ισοπροπανόλη που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και ορισμένα καύσιμα.

Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ποτά-«μπόμπες» και στην ...

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση νοθευμένων ποτών

Τα υποκατάστατα αυτά παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με την αιθανόλη όσον αφορά τη μέθη, αλλά είναι παράλληλα δυνητικά πολύ επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος, υπνηλία και ζάλη και να οδηγήσουν σε προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ακόμα και σε κώμα.

Η μεθανόλη ή μεθυλική- αλκοόλη δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τυχόν κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, τύφλωση, ακόμη και θάνατο. Κατά τις πρώτες ώρες ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει υπνηλία, αστάθεια και άρση αναστολών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η δηλητηρίαση συμβαίνει στο πλαίσιο της κατανάλωσης οινοπνεύματος, τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να μην εγείρουν υποψίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την πάροδο του χρόνου, τα θύματα αρχίζουν να αναπτύσσουν πονοκέφαλο, εμετούς, κοιλιακό άλγος και ίλιγγο. Μπορεί να εμφανίσουν υπεραερισμό και δύσπνοια. Η όραση τους επηρεάζεται συχνά, με μερική ή και πλήρη τύφλωση σε σοβαρές περιπτώσεις. Κώμα, σπασμοί και θάνατος από αναπνευστική ανακοπή μπορούν να επακολουθήσουν. Αυτοί που θα επιζήσουν δυνατόν να υποστούν μόνιμη βλάβη στην όραση τους. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα η μέθοδος ανίχνευσης της μεθανόλης είναι μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες μέσα σε ένα υγρό μείγμα. Όμως η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.