“Γίγαντες” 10 μέτρων… Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι αρχαιότεροι Κούροι στον τόπο μας…

Ο τόπος μας Πολιτισμός

Η Telegraph, ουκ ολίγες φορές, σε αρκετές αναφορές της στην Ελλάδα, προτρέπει τους αναγνώστες της να επισκεφτούν τη χώρα μας και να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές της.

Και μεταξύ άλλων προτρέπει τους Βρετανούς  να επισκεφθούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Νάξου. Αυτό δεν είναι άλλο από τους περίφημους Κούρους, τα πιο θεαματικά γλυπτά του νησιού. Εντοπίζονται σε τρεις τοποθεσίες με τον μεγαλύτερο απ’ όλους να συναντάται κοντά στον Απόλλωνα και τους υπόλοιπους στις τοποθεσίες Μέλανες και Φλεριό.

Η δημιουργία τους συνδέεται με την αντίληψη της αρχαϊκής περιόδου (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), όποτε και χρονολογούνται, για τους Θεούς, οι οποίοι ναι μεν ήταν ανθρωπόμορφοι, ωστόσο, πολύ ψηλότεροι και μεγαλύτεροι από τους ανθρώπους.
Όπως όλα δείχνουν οι Κούροι της Νάξου δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, γι αυτό και έχουν μείνει ακριβώς στις τοποθεσίες που ξεκίνησαν να σμιλεύονται.

Ο μεγαλύτερος όλων, αυτός στην περιοχή του Απόλλωνα, μετρά 10 μέτρα μήκους και χρονολογείται περίπου από τον 6ο π.Χ. αιώνα κι έπειτα. Εντοπίζεται στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του χωριού, και θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα.
Πρόκειται για τον πιο εντυπωσιακό «γίγαντα», για να καταλάβει κανείς την επιβλητικότητα και το δέος που προκαλεί, αρκεί να τον θαυμάσει από μακρινή απόσταση, έτσι ώστε να να κατανοήσει καλύτερα το μέγεθός του.

Ο πιο πιθανός λόγος, σύμφωνα με την ιστορία, για τον οποίο το συγκεκριμένο έργο έμεινε μισοτελειωμένο είναι το ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής του παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές και γι’ αυτό παρέμεινε στο ίδιο σημείο.
Οι ερευνητές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα γιγάντια αγάλματα μείνανε ημιτελή γιατί πιθανότατα να απεβίωσε ο πελάτης που τα παρήγγειλε ή λόγω κάποιου σημαντικού πολιτικού γεγονότος της εποχής.
Όπως και να ‘χει, πάντως, οι Κούροι της Νάξου «κοιμούνται» ήσυχοι και βουβοί στη γη του νησιού για δεκάδες αιώνες, αποτελώντας ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατά του.

Οι “κούροι” της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο και από το αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.