Το «σήμα κατατεθέν» της Κέρκυρας, που θαυμάζουν σε όλο τον κόσμο…

Πολιτισμός

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγράφονται οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, οι οποίες επί δεκαετίες αναπτύσσουν πολυποίκιλη δραστηριότητα και προσφέρουν στη βιωματική καλλιέργεια των μουσικών και των ακροατών.

Οι Φιλαρμονικές συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, καθώς για αιώνες διαμορφώνουν την μουσική παιδεία και την καλλιτεχνική δημιουργία του νησιού. Οι κερκυραϊκές Φιλαρμονικές (ή Μπάντες) είναι μουσικά σύνολα πνευστών και κρουστών οργάνων, τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από τα στρατιωτικά μουσικά σώματα του μεσαίωνα και των νεώτερων χρόνων.

Από το 1840 έως σήμερα, πάντοτε βασιζόμενες στην εθελοντική συμμετοχή, αποτελούν φορείς κοινωνικής και καλλιτεχνικής παιδείας και μουσικής δραστηριοποίησης, συμμετέχοντας σε θρησκευτικές επιτελέσεις και εθνικές εορτές, παράλληλα με ένα απαιτητικό και ποικιλόμορφο ετήσιο συναυλιακό κύκλο.

Η αφορμή για την ίδρυση της πρώτης μπάντας δόθηκε την περίοδο της Αγγλικής προστασίας όταν η φιλαρμονική μπάντα του Αγγλικού στρατού έπαιζε στις μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού. Το 1837, όμως, οι Άγγλοι αρνήθηκαν να συνοδεύουν μουσικά τις ορθόδοξες λιτανείες. Η απάντηση των Κερκυραίων ήρθε τρία χρόνια μετά, το 1840, όταν ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Eταιρία Κέρκυρας. Σήμερα υπάρχουν στο νησί 16 ενεργές Μπάντες.

Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

Λόγω της ενεργής παρουσίας τους για σχεδόν δύο αιώνες οι Μπάντες της Κέρκυρας αποτελούν το μουσικό «σήμα κατατεθέν» της κερκυραϊκής πολιτισμικής πραγματικότητας. Προσφέρουν σε ετήσια βάση δωρεάν τη δυνατότητα άτυπης μουσικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας με βιωματικό τρόπο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες από πολύ νεαρή ηλικία και να συμμετέχουν στη μουσική επιτέλεση, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των φιλαρμονικών σωματείων της Κέρκυρας. Φωτογραφίες από υπουργείο Πολιτισμού.

 

Σύνολο επισκέψεων 2,310 , Σήμερα 1