Το νησί της Παναγιάς με τα δεκάδες ονόματα…

Ταξιδεύοντας...

Το νησί της Τήνου είναι οι παραλίες, τα χωριά, η ιστορία, τα έθιμα, η αρχιτεκτονική, η τέχνη και τα μουσεία, οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες, το προσκύνημα και η Παναγία… Είναι το νησί των ανέμων και της τέχνης του μαρμάρου, καθώς έχει μακρά παράδοση στη γλυπτική, με σπουδαιότερο εκπρόσωπο τον Γιαννούλη Χαλεπά. Στα δε χωριά της θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αγάλματα και άλλες εντυπωσιακές δημιουργίες Τηνίων καλλιτεχνών.

Έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο, αρχηγό Ιώνων αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο νησί.

Σχετικά προσωνύμια που αναφέρονται στο κυριότερο χαρακτηριστικό του νησιού, το αποκαλούν «Υδρούσσα», αντί Δρυούσσα εξαιτίας της άφθονης δενδροκάλυψής του, αλλά και «Οφιούσσα» ή «Φιδούσσα» από το πλήθος των «φίδων» ή «εφίδων» ένα είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί.

Μάλιστα, την ξεχωριστή θέση που κατέχει αυτό το φυτό-θάμνος στη ζωή των Τηνιακών, μπορούµε να τη διαπιστώσουµε από την ευρεία χρήση του σε οικοδομήματα, όπως σπίτια και στάβλους, αφού είναι γερό και ανθεκτικό σε υγρασία και σκώρο. Στην αρχαιότητα η Τήνος αναφέρεται, επίσης, από τον Αριστοφάνη ως «Σκορδοφόρος» για τα εκλεκτά της σκόρδα, από τον Καλλίμαχο ως «Αγαθούσσα» από σύγχυση με τη νήσο Τήλο, από τον Αριστοτέλη ως «Υδρούσσα» και από τον Δημοσθένη και τον Αισχίνη ως «Ερούσσα» ή Ερεικούσσα. Σήμερα, η Τήνος φέρει και το προσωνύμιο «νησί του Αιόλου» για τους δυνατούς βοριάδες της. Φωτογραφίες Lydia.