Όλα ξεκίνησαν από τον ταλαντούχο αρχαίο ποδοσφαιριστή… Και φτάσαμε στο… “τιμημένο”

Πολιτισμός

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 2004, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου κατέκτησε το Euro. Με αφορμή αυτό το γεγονός που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες και εξέπληξε τους ξένους, παγκοσμίως, σας παρουσιάζουμε τον αρχαίο ποδοσφαιριστή από τον Πειραιά.

Κατά το συνήθειο της κλασικής περιόδου, οι επιτύμβιες στήλες της Αττικής απεικόνιζαν τους νεκρούς σε ηρωικά στιγμιότυπα, σε σκηνές της καθημερινότητας ή αποχαιρετισμού. Εκτός από τις περιπτώσεις που τα πράγματα είχαν αλλιώς. Που υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος, που ο νεκρός ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, γνωστός για κάτι εξαιρετικό. Όπως στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή της μαρμάρινης στήλης από τον Πειραιά, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η συγκεκριμένη στήλη απεικονίζει τον νεκρό δίπλα από το ίδιο του το μνήμα. Έχει πριν από λίγο σηκωθεί, έβγαλε το ρούχο του για να μην τον εμποδίζει, το δίπλωσε για να μην το λερώσει, το ακούμπησε πάνω στη δική του επιτύμβια στήλη και ρίχνει μπαλιές με πάθος μπροστά στον πιτσιρικά που τον κοιτά με δέος, όπως κοιτάνε τους βιρτουόζους της γειτονιάς όσοι μεγαλώνουν σε άχτιστα οικόπεδα. Ο μικρός κρατάει στλεγγίδα και αρύβαλλο για να φρεσκάρει τον αθλητή όταν τελειώσει την προπόνηση. Ο ποδοσφαιριστής είναι συγκεντρωμένος στην άσκηση, με το βλέμμα καρφωμένο στην μπάλα.

Το δεξί του χέρι είναι τραβηγμένο στην πλάτη και σφίγγει το αριστερό στον αγκώνα, με τον τρόπο που κάνουν και σήμερα όσοι ασκούνται στην ισορροπία του ενός ποδιού, με την μπάλα στο άλλο. Όπως όλα δείχνουν ο νεκρός της στήλης του Πειραιά ήταν ένας ταλαντούχος παίκτης της επίσκυρου, ενός παιχνιδιού που παιζόταν από δύο αντίπαλες ομάδες με μπάλα ή σφαίρα.

Σύνολο επισκέψεων 2,435 , Σήμερα 1