Μαθήματα Μυκηναϊκής ενδυμασίας. Από τα σπάνια δείγματα…

Πολιτισμός

Είναι «Η κυρία των βράχων…». Ελεφάντινο πλακίδιο με γυναικεία μορφή από την Ακρόπολη των Μυκηνών, 15ος -14ος αι. π.Χ.

Η ανάγλυφη γυναικεία μορφή -πιθανότατα θεά-, που απεικονίζεται καθισμένη σε βράχο, αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα μικροτεχνίας της εποχής, που μας προσφέρουν λεπτομερή εικόνα της Μυκηναϊκής ενδυμασίας. Η θεά φοράει την τυπική Αιγαιακή ενδυμασία με το εφαρμοστό, κοντομάνικο γιλέκο που τονίζει το ακάλυπτο στήθος και τη λεπτή της μέση, και την μακριά, πτυχωτή φούστα που αγκαλιάζει τις πλούσιες καμπύλες της και καταλήγει στους αστραγάλους, αποκαλύπτοντας τα γυμνά της πόδια.

Στη μέση της, η θεά φοράει χαλαρή ζώνη ή διπλή κορδέλα, ενός τύπου γνωστού από πήλινα και ελεφάντινα γυναικεία ειδώλια. Η φούστα πιθανότατα αποτελούνταν από ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος, το οποίο τυλιγόταν στη μέση και επάνω του ράβονταν φύλλα (φραμπαλάδες) -που εδώ αποδίδονται ανάγλυφα-, σε διαφορετικά μεγέθη, σχέδια και χρώματα, προσδίδοντας ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η ενδυμασία αυτή, γνωστή κυρίως από τις τοιχογραφίες και τα σφραγιστικά δακτυλίδια που απεικονίζουν γυναίκες της αριστοκρατίας σε δημόσια θεάματα ή ιέρειες σε σκηνές που έχουν ερμηνευθεί ως τελετουργικές, αποτελούσε την επίσημη περιβολή για ειδικές περιστάσεις.

Σύνολο επισκέψεων 2,156 , Σήμερα 1