Κάθε μπουκιά σαν… φάρμακο. Από τι μας προσταεύει… Τι να προσέχετε

Διατροφή

Ο μπακαλιάρος έχει σήμερα την τιμητική του και διακρίνεται για τη μοναδική διατροφική αξία του, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ποικίλα οφέλη στην υγεία.

Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών και όπως όλα τα ψάρια, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους.

Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με χαμηλά λιπαρά, το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%. Σε σύγκριση όμως με το κρέας, το λίπος των ψαριών είναι διαφορετικό, καθώς ακόμη και τα πιο λιπαρά ψάρια δίνουν χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με το κρέας γιατί δεν είναι κορεσμένο λίπος. Τα λιπαρά του είναι τα γνωστά σε όλους μας «καλά» λιπαρά, δηλαδή, τα ω-3.

Πρόσφατες μελέτες επιστημόνων έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη μεταξύ των οποίων η καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, η προστασία έναντι της εμφάνισης αιφνίδιων καρδιαγγειακών επεισοδίων και αρρυθμίας και η προστασία έναντι των θρομβώσεων.

Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 και η νιασίνη. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, η οποία έχει άμεση σχέση με την όραση. Άλλη μια σημαντική βιταμίνη είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών, αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.

Παράλληλα, η κατανάλωση μπακαλιάρου φαίνεται να παρέχει προστατευτικά οφέλη στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του παχέος εντέρου και των νεφρών, αλλά και στην εμφάνιση λευχαιμίας και λεμφωμάτων.

Επίσης, επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα συντελεί στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα προάγει τη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας, η οποία μπορεί να υπόκειται σε έκπτωση με την πρόοδο της ηλικίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για μπακαλιάρος

Προσοχή

Επειδή ο μπακαλιάρος αποτελεί προϊόν εισαγωγής, διατηρείται συνήθως στο αλάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να προηγείται η παραμονή του στο νερό, αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή του, ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική μείωση της περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μαγειρική παρασκευή που επιλέγετε για την προετοιμασία του. Η παρασκευή του στη σχάρα, στο φούρνο και στην κατσαρόλα αποτελούν καλύτερες επιλογές από το τηγάνισμά του, το οποίο καλύτερα να αποφεύγετε.

Σύνολο επισκέψεων 3,110 , Σήμερα 3