Το πιάτο σας δείχνει αν θα έχετε προβλήματα με την καρδιά σας… Ποιες τροφές σας προστατεύουν…

Διατροφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες, η βασική αιτία θανάτου, σε όλο τον κόσμο, είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής. Τα καλά νέα είναι πως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ξεκινάει από το σπίτι και συγκεκριμένα από την κουζίνα.

Εκτιμάται ότι έως και το 90% των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν. Τα μέτρα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων περιλαμβάνουν: υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτές οι τροφές έχουν καταγραφεί στις επιστημονικές μελέτες ως οι καλύτερες για την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Σολομός

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι από τις καλύτερες τροφές για γερή καρδιά. Αυτό χάρη στις μεγάλες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, που όπως έχει αποδειχτεί σε μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί) και αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες) ενώ μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Η αμερικανική ένωση για την προστασία της καρδιάς, American Heart Association, συστήνει να τρώμε ψάρια και κατά προτίμηση λιπαρά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη. “Δρα σαν σφουγγάρι μέσα στον πεπτικό σωλήνα και απορροφά τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που απορροφάται στο κυκλοφορικό” σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Montefiore στη Νέα Υόρκη. Συστήνουν να αποφεύγουμε τη βρόμη που συχνά περιέχει ζάχαρη και να προτιμήσουμε τη μαγειρεμένη βρόμη. Αλλά και το ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλα σιτηρά στην πλήρη τους μορφή είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά.

Μύρτιλα-Φράουλες

Όχι μόνο τα μύρτιλα αλλά και οι φράουλες και όλα τα φρούτα του δάσους. Σύμφωνα με μελέτη, γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών που έτρωγαν πάνω από τρεις μερίδες μύρτιλα και φράουλες την εβδομάδα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν το όφελος στις ανθοκυανίνες που περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα, φλαβονοειδή που μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να διαστέλλουν τις αρτηρίες. Οι ανθοκυανίνες δίνουν στα φρούτα αυτά το έντονο κόκκινο και μπλε χρώμα τους.

Οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Σοκολάτα.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η μέτρια κατανάλωση σκούρας σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονοειδή και επικατεχίνη, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να συμβάλλει στην αραίωση του αίματος και να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος, όπως και οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι καλοί για την καρδιά σας. Ένας άλλος είναι η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Φρούτα και λαχανικά.

Για κάθε επιπλέον 200γρ. φρούτα και λαχανικά που τρώτε την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το ένα τρίτο! Με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, και λόγω των προστατευτικών αντιοξειδωτικών, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών στις αρτηρίες.

Μπαχαρικά

Όπως τζίντζερ, τσίλι, κανέλα, ρίγανη και μπαχάρι, μπορούν βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αμύγδαλα

Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία διατηρεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα υγιές.

Αβοκάντο

Το βουτυρένιο αβοκάντο με την ήπια γεύση είναι γνωστό πως προσφέρει υγιεινά λιπαρά που βοηθούν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σας. Όπως και το ελαιόλαδο, τα λιπαρά του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα που συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως για παράδειγμα της χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάλιο.

Πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες και φλαβονόλες που περιέχει είναι ιδανικά αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τον μεταβολισμό και κρατούν την καρδιά υγιή και δυνατή.

Σύνολο επισκέψεων 1,501 , Σήμερα 2