Έτσι γίνεται… lifting σε ένα από τα ελάχιστα αγάλματα που βρέθηκαν στην Ακρόπολη. Εικόνες

Πολιτισμός

Βλέπετε παρακάτω εικόνες, ίσως για πρώτη φορά, των εργασιών συντήρησης του Κούρου, ενός από τα ελάχιστα αγάλματα νεαρών ανδρικών μορφών που βρέθηκαν στην Ακρόπολη και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στις επεμβάσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Συντήρησης Γλυπτών του Μουσείου, περιλαμβάνονταν επανασυγκολλήσεις θραυσμάτων, αφαίρεση παλιών υλικών, έρευνα με απεικονιστική μέθοδο διάγνωσης UVR, τοποθέτηση νέων συνδέσμων από ανοξείδωτο ατσάλι και ενίσχυση του αριστερού ποδιού λόγω ρωγμών.

Βάσει μελέτης αναλογιών και προσεκτικού ελέγχου, επαναπροσδιορίστηκε το ύψος του αγάλματος και εντάχθηκε η αριστερή κνήμη που βρισκόταν στην αποθήκη των γλυπτών του Μουσείου.

Μετά από πολύμηνη μελέτη εφαρμόστηκε ένα πρωτότυπο αρθρωτό σύστημα από μέταλλο, το οποίο προσαρμόστηκε στη νέα μαρμάρινη βάση του γλυπτού.

Το σύστημα αυτό αναβαθμίζει αισθητικά το έργο, τηρεί τους βασικούς κανόνες των σύγχρονων επεμβάσεων, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να αποσπάται το γλυπτό από τη βάση του. Φωτογραφίες από το Μουσείο της Ακρόπολης

Το άγαλμα μετά την συντήρησή του.