Από τα μοναδικά Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ψηλαφίζοντας τον πολιτισμό μας… Εικόνες

Πολιτισμός

Το Μουσείο Αφής είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο… Χωρίς περιορισμούς πρόσβαση όλων των πολιτών στον πολιτισμό, στην ιστορία και στις τέχνες.

Δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή της ισότιμης δυνατότητας στον τυφλό επισκέπτη ή άτομο με πρόβλημα όρασης, για επαφή με το μεγαλείο και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της αίσθησης της αφής.

Βρίσκεται στην Καλλιθέα, στο ιστορικό κτήριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου την δεκαετία του 50 και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με κινητικές, αλλά και λοιπές αναπηρίες. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων. Δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όλων των ηλικιών.

Τις αίθουσές του κοσμούν εκθέματα-πιστά αντίγραφα από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά εκθέματα που υπάρχουν στα Μουσεία της χώρας μας, άλλα και του εξωτερικού, πλαισιωμένα με πινακίδες περιγραφής αυτών, όχι μόνο στην γραφή βλεπόντων, αλλά και στην ανάγλυφη γραφή Braille.

Έχει ποικιλία αγαλμάτων, από την Κυκλαδική, Μινωική, την Αρχαϊκή, την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, αλλά και να αγγίξουν, κάτι που δεν επιτρέπεται σε αλλά Μουσεία.

Μέσω της μοναδικής δυνατότητας απτικής επαφής με τα εκθέματα, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, ο επισκέπτης συλλαμβάνει το βάθος και την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού, “αγγίζει” και έρχεται σε ουσιαστική επαφή με την ιστορία και κατανοεί τη σπουδαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου Μουσείου, ως πύλη πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης. Φωτογραφίες από το υπουργείο Πολιτισμού

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος