Από τα πρώτα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης… Τι συνέβη σαν σήμερα…

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουλίου 1900, ο διευθυντής του Πολυτεχνείου, Αναστάσιος Θεοφιλάς, παρέδωσε στον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, Γεώργιο Ιακωβίδη, 258 έργα τέχνης τα οποία ανήκαν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο. Τα έργα αυτά απετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Σήμερα τα έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεπερνούν τα 20.000.

Μεταξύ αυτών και ο πίνακας της φωτογραφίας του Μαριόττο Αλμπερτινέλλι (1474 – 1515), “Επεισόδιο από τη Γένεση”, π. 1513, που θα θαυμάσουμε στην Μόνιμη έκθεση Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής της Εθνικής Πινακοθήκης, το φθινόπωρο.

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900. Οι ιστορικές συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκινούν από τη μεταβυζαντινή περίοδο και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco), που κατάγεται από τη λεγόμενη Κρητική Σχολή, καλύπτουν την επτανησιακή ζωγραφική, και διευρύνονται με έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους έως και σήμερα από την ανεξαρτησία μέχρι τις μέρες μας.

Η πινακοθήκη κατέχει επίσης μια αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που περιλαμβάνει τόσο έργα ζωγραφικής όσο και έργα χαρακτικής και σχεδίου. Επίσης κατέχει μια σημαντική συλλογή από φωτογραφικά αρχεία Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Ανάμεσα στα έργα που κατέχει η Εθνική Πινακοθήκη είναι και αυτά της ευρωπαϊκής τέχνης των ζωγράφων Λορέντσο Βενετσιάνο, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Γιάκομπ Γιόρντενς, Λούκα Τζιορντάνο, Τζοβάννι Μπαττίστα Τιέπολο, Φρανθίσκο Γκόγια, Ρέμπραντ, Ευγενίου Ντελακρουά καθώς και των Ελλήνων Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Μόραλη, Θεόφιλου, Γιώργου Ζαγγολόπουλου κ. ά. Η φωτογραφία του έργου αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη.