Επιστήμονες: Πως το μωρό σας θα γίνει εξυπνότερο. Τι πρέπει να γίνει τους πρώτους 6 μήνες

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο θηλασμός βελτιώνει τις γνωστικές-νοητικές επιδόσεις ενός παιδιού.  Τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες, εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις στα διαδοχικά τεστ που κάνουν έως την ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που ποτέ δεν θήλασαν οι μητέρες τους όταν ήταν μωρά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν στοιχεία για 7.855 βρέφη, που παρακολουθήθηκαν έως τα 14 τους. Διαπιστώθηκε ότι γενικά υψηλότερες επιδόσεις είχαν τα παιδιά που ως μωρά είχαν θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας ή το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια του θηλασμού, όντως, σχετίζεται με υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις στα παιδιά, ακόμη και έως τα 14 τους.

Το γάλα του θηλασμού περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το μητρικό γάλα περιέχει microRNA, δηλαδή τμήματα του γενετικού κώδικα υπεύθυνα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου, προκειμένου να αναπτύσσεται και να λειτουργεί σωστά.

Μητρικός θηλασμός: Οι νέες επίσημες συστάσεις του Υπουργείου Υγείας - The Mamagers.gr

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια, για ακόμη ένα έτος, τον θηλασμό παράλληλα με άλλες τροφές. Όσο πιο μακρόχρονος είναι ο θηλασμός τόσο μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και άλλων ασθενειών για το παιδί. Δεν μπορούν, πάντως, όλες οι γυναίκες να θηλάσουν. Πηγή, επιστημονικό περιοδικό PLoS One

Σύνολο επισκέψεων 12,254 , Σήμερα 9