Κατέρρευσε ένας τόπος-σύμβολο της ελευθερίας… Εδώ συνέβη ένα από τα πρώτα συμβάντα της Επανάστασης του 1821

Ο τόπος μας

Σοβαρότατες ζημιές, μετά από κατάρρευση τμήματος πτέρυγας του κτιρίου, υπέστη το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στις Καλτεζές Αρκαδίας, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος απηύθυνε έκκληση για να ανακαινισθεί το Μοναστήρι, το οποίο χαρακτήρισε ως «φάτνη και λίκνο της Νεότερης Ελλάδος», αφού εκεί έλαβε χώρα το Βουλευτήριο της Πελοποννησιακής Γερουσίας, στις 26 Μαΐου 1821.

Η Μονή είναι φημισμένη γιατί εκεί συντελέστηκε ένα από τα πρώτα συμβάντα της Επανάστασης του 1821. Το Μάη εκείνης της χρονιάς έγινε στη Μονή η σύσταση και η πρώτη συνέλευση της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Η απόφαση που ψηφίστηκε στην Εθνικοσυνέλευση των Καλτεζών από την Πελοποννησιακή Γερουσία είχε σοβαρό αντίκτυπο στο εξωτερικό και αυτό ωφέλησε πάρα πολύ την επανάσταση, διότι βοήθησε τους φίλους της Ελλάδας να αντιμετωπίσουν εκείνους που κατηγόρησαν την Ελληνική Επανάσταση και την παρομοίασαν με το κίνημα των Καρμπονάρων της Ιταλίας.

Ανάμεσα στα κειμήλια της Μονής διατηρείται το επάργυρο Ευαγγέλιο (έκδοση Βενετίας 1785) πάνω στο οποίο ορκίστηκαν οι προύχοντες του Μοριά σαν μέλη της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας. Το μοναστήρι λειτούργησε και ως κρυφό σχολείο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο όταν κοιμήθηκε η ηγουμένη, σήμανε και το τέλος της μοναστικής εποχής για το ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας και από τότε παραμένει κλειστό. Είναι λυπηρό, το Μοναστήρι, που άντεξε 200 χρόνια και φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από το 1821, να παρουσιάζει αυτή την εικόνα…

Σύνολο επισκέψεων 490 , Σήμερα 3