Δείτε για πρώτη φορά τις σπηλιές που κρύβεται σπάνιο είδος των θαλασσών μας… Εικόνες

Περιβάλλον

Η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο θαλασσινών σπηλιών που προσφέρουν καταφύγιο στη μεσογειακή φώκια, αλλά και σε ένα πλήθος άλλων οργανισμών! Το τέλος της άνοιξης είναι η εποχή που οι φώκιες χρησιμοποιούν ελάχιστα τις σπηλιές, καθώς είναι στην ανοιχτή θάλασσα όπου τρέφονται και ετοιμάζονται σε λίγο καιρό να γεννήσουν τα μικρά τους.

Είναι η κατάλληλη εποχή που οι ερευνητές της MOm εγκαθιστούν και ρυθμίζουν κατάλληλα τις υπέρυθρες κάμερες που αναλαμβάνουν την διακριτική παρακολούθηση αυτού του σπάνιου είδους. Αν και η επιστημονική της ονομασία, Monachus monachus, μπορεί να παραπέμπει στη μοναχικότητα, το όνομά της στην πραγματικότητα το οφείλει στις… χαρακτηριστικές δίπλες που κάνει ο λαιμός της και θυμίζουν το ράσο των καπουτσίνων μοναχών.

Η εμβληματική για τη θάλασσά μας Μεσογειακή φώκια, είναι ένα ντροπαλό, παράκτιο ζώο με ιδιαίτερη αγάπη σε υποβρύχιες σπηλιές και απομονωμένες παραλίες, καθώς εκεί γεννά και θηλάζει τα μικρά της. Μπορεί να κολυμπήσει πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα σε  λίγες εβδομάδες ή μήνες, ενώ καταδύεται στα 170 μέτρα, αναζητώντας ψάρια και κατά κύριο λόγο χταπόδια, που είναι η αγαπημένη της τροφή.

Η Μεσογειακή φώκια στις μέρες μας είναι ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης. Με τα ψάρια των θαλασσών να έχουν υποστεί δραματική μείωση, κινδυνεύει από έλλειψη τροφής. Παγιδεύεται συχνά στα αλιευτικά εργαλεία, όπου μπορεί να τραυματιστεί ή/και να θανατωθεί, ενώ ειδικά τα νεαρά φωκάκια – που δεν έχουν μάθει ακόμα να κολυμπούν – μπορεί να τραυματιστούν θανάσιμα από τα «δίχτυα φαντάσματα» που ξεμένουν στον βυθό της θάλασσας. Φωτογραφίες του P. Dendrinos από MOm – Monachus monachus.

May be an image of 1 person