Το Bachelor “πρόδωσε” τη ρύπανση στον Μεσσηνιακό κόλπο… Κωφεύουν στις φωνές των επιστημόνων

Περιβάλλον

Συνεχείς είναι οι φωνές των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτεταμένη και συνεχή ρύπανση των ελληνικών θαλασσών από εμπορικά πλοία. Οι πρόσφατες εικόνες του ριάλιτι σόου «Bachelor» από την ονειρεμένη Μάνη παρουσιάζουν τους «τηλεοπτικούς ήρωες» σε ξενοδοχείο πάνω από τον κόλπο του Οιτύλου με φόντο τη θάλασσα, πλούσια σε «σαπουνάδες».

Όπως σημειώνει η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, OZON NGO, οι εικόνες από τον τελικό του Bachelor αποδεικνύουν αυτό ακριβώς που φωνάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα: μεγάλα εμπορικά πλοία ξεπλένουν τα αμπάρια τους και απορρίπτουν τη «μπουγάδα» στη θάλασσα, κοντά στις ακτές κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου ανήκει στα… διεθνή ύδατα. Διεθνή είναι τα ύδατα μετά τα 6 ναυτικά μίλια (ή 11,12 χλμ.) από τις ακτές. Έτσι, μετά τα 6 ναυτικά μίλια στο Μεσσηνιακό κόλπο μεγαθήρια όχι απλώς «ξεκουράζονται», αλλά προβαίνουν και σε διάφορες ενέργειες που ενέχουν επικινδυνότητα για την περιοχή, όπως οι μεταγγίσεις καυσίμων.

Ο Μεσσηνιακός κόλπος παρέχει στις εταιρείες διεθνή ύδατα (άρα χωρίς κόστος ελλιμενισμού) και ταυτόχρονα σημαντικό επίπεδο ασφάλειας, καθώς τα πλοία εκεί είναι πολύ προστατευμένα. Και είναι δεκάδες τα δεξαμενόπλοια και τα γκαζάδικα που βρίσκονται στα διεθνή ύδατα μεν, μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "THE BACHELOR GR o Παναγιώτης απορρίπτει τη Βίβιαν HD #TheBachelorGR 1:29/2:11 2:11 1:29"

Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντολόγοι, “το Ελληνικό κράτος απουσιάζει επιδεικτικά από τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό το έχουν αντιληφθεί πλήρως τα πληρώματα διερχόμενων και αγκυροβολημένων πλοίων τα οποία ξεφορτώνουν χιλιάδες τόνους από σαπουνόνερα πλούσια σε υπολείμματα πετρελαιοειδών κοντά στις ακτές”.

Τα δείγματα που κατ’ επανάληψη έχει πάρει η ομάδα της ΟΖΟΝ στην ευρύτερη περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου και της Μάνης δίνουν συστηματικά τα ίδια αποτελέσματα: απορρυπαντικά και παράγωγα πετρελαίου. “Λαμβάνουμε δε αναφορές για αυτού του είδους τη ρύπανση απ’ όλη την επικράτεια. Είναι βέβαιο πως αν αυτό συνεχιστεί, σε λίγο καιρό ακόμη και τα σποτάκια προώθησης της χώρας μας στο εξωτερικό θα έχουν εικόνες από σαπουνάδες”, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύνολο επισκέψεων 553 , Σήμερα 1