Γιατί οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μηλόξυδο. Πότε χρειάζεται προσοχή η κατανάλωσή του

Διατροφή

Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξιδιού που παρασκευάζεται μετά από μια διαδικασία ζύμωσης, το οποίο μετατρέπει τα θρυμματισμένα μήλα σε οξικό οξύ μέσω μαγιάς και ζάχαρης.

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών, ωστόσο με τα χρόνια ανακάλυψαν πως κρύβει πολλές ιδιότητες και αποτελεί μία ιδιαίτερα θρεπτική ουσία και δημοφιλές καλλυντικό!

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στις έρευνές τους στο μηλόξυδο και στις θεραπευτικές ιδιότητές του για την υγείας μας. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

Οι περισσότερες δράσεις του μηλόξυδου αποδίδονται στα προβιοτικά και στα οξέα που περιέχει, όταν αυτό είναι ακατέργαστο και απαστερίωτο. Επίσης:

1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και της σημαντικής μείωσης της γλυκόζης αίματος νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

2. Επιδρά στην αρτηριακή πίεση. Το οξικό οξύ του ξιδιού φαίνεται πως επιδρά θετικά ακόμη και στην αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές, το οξικό οξύ μειώνει την πίεση και τη δραστηριότητα της ρενίνης, ένα ένζυμο που εκκρίνεται από τα νεφρά και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

3. Βοηθά στην πέψη. Περιέχει πηκτίνη (πρεβιοτικό), όπου βοηθά στη θρέψη των υγιή βακτηριών (προβιοτικών) που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

4. Bοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Η πρόσληψή του βελτιώνει την υγεία του στομάχου και ενισχύει την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε.

4. Καταπολεμά τον Μύκητα Candida. Η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας αντιστρέφοντας την υπερανάπτυξη του μύκητα candida και άλλων ανεπιθύμητων βακτηριδίων.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το μηλόξυδο αποτελεί τη φυσική λύση για την ενίσχυση του μεταβολισμού σας. Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν μηλόξυδο σε συστηματική βάση είχαν σημαντικά μικρότερο βάρος σώματος. Η δράση του οφείλεται στη υψηλή συγκέντρωση του οξικού οξέος.

Προσοχή

Όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο, για αποφυγή εμφάνισης ή επιδείνωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ακόμη, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης οξέων μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.