Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξιδιού που παρασκευάζεται μετά από μια διαδικασία ζύμωσης, το οποίο μετατρέπει τα θρυμματισμένα μήλα σε οξικό οξύ μέσω μαγιάς και ζάχαρης.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών, ωστόσο με τα χρόνια ανακάλυψαν πως κρύβει πολλές ιδιότητες και αποτελεί μία ιδιαίτερα θρεπτική ουσία και δημοφιλές καλλυντικό!
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στις έρευνές τους στο μηλόξυδο και στις θεραπευτικές ιδιότητές του για την υγείας μας. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.
Οι περισσότερες δράσεις του μηλόξυδου αποδίδονται στα προβιοτικά και στα οξέα που περιέχει, όταν αυτό είναι ακατέργαστο και απαστερίωτο. Επίσης:
1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και της σημαντικής μείωσης της γλυκόζης αίματος νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
2. Επιδρά στην αρτηριακή πίεση. Το οξικό οξύ του ξιδιού φαίνεται πως επιδρά θετικά ακόμη και στην αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές, το οξικό οξύ μειώνει την πίεση και τη δραστηριότητα της ρενίνης, ένα ένζυμο που εκκρίνεται από τα νεφρά και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
3. Βοηθά στην πέψη. Περιέχει πηκτίνη (πρεβιοτικό), όπου βοηθά στη θρέψη των υγιή βακτηριών (προβιοτικών) που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σας σύστημα.
4. Bοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Η πρόσληψή του βελτιώνει την υγεία του στομάχου και ενισχύει την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε.
4. Καταπολεμά τον Μύκητα Candida. Η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας αντιστρέφοντας την υπερανάπτυξη του μύκητα candida και άλλων ανεπιθύμητων βακτηριδίων.
Ενισχύει τον μεταβολισμό
Το μηλόξυδο αποτελεί τη φυσική λύση για την ενίσχυση του μεταβολισμού σας. Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν μηλόξυδο σε συστηματική βάση είχαν σημαντικά μικρότερο βάρος σώματος. Η δράση του οφείλεται στη υψηλή συγκέντρωση του οξικού οξέος.
Προσοχή
Όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο, για αποφυγή εμφάνισης ή επιδείνωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ακόμη, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης οξέων μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.