Οι επιστήμονες σας απαντούν: Το ελαιόλαδο μειώνει ή όχι τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;

Διατροφή

Ανασκόπηση Ελλήνων ερευνητών που δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό επιβεβαιώνει ότι ένα βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής μειώνει κατά 31% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον ισορροπημένη συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας μας από πλήθος χρόνιων και οξέων παθήσεων. Μια νέα ελληνική ανάλυση αναδεικνύει την αξία ενός κορυφαίου συστατικού της ελληνικής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Ερευνητική ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πραγματοποίησε ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων μελετών με στόχο να επιβεβαιώσουν αν το ελαιόλαδο μπορεί να παίξει ρόλο στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, στην παραγωγή ελαιολάδου, αλλά οι ποιοτικοί έλεγχοι έχουν αναδείξει την ανωτερότητα του ελληνικού προϊόντος ως προς τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του.

Οι Έλληνες ερευνητές εντόπισαν 45 κλινικές δοκιμές. Οι 37 περιλάμβαναν και ομάδα ελέγχου και αφορούσαν συνολικά 17.369 ασθενείς και 28.294 άτομα προς σύγκριση και οι υπόλοιπες οκτώ ήταν μελέτες παρατήρησης στις οποίες είχαν λάβεις μέρος συνολικά 929.771 άτομα εκ των οποίων 12.461 είχαν εκδηλώσει καρκίνο. Η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου συσχετίστηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης οποιασδήποτε κακοήθειας γενικώς, και ειδικότερα του μαστού, πεπτικού συστήματος, του ανώτερου γαστρεντερικού και του ουροποιητικού. Μάλιστα, αυτό ίσχυε τόσο για τους συμμετέχοντες στις μελέτες που έκαναν μεσογειακή και μη μεσογειακή καταγωγή.

Δοχείο με ελαιόλαδο και ελιές

«Η κατανάλωση ελαιολάδου φαίνεται να ασκεί ευεργετικές δράσεις όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Θα πρέπει ωστόσο να εκπονηθούν επιπρόσθετες προοπτικές μελέτες παρατήρησης σε διάφορους τύπους καρκίνου και επιζώντες, καθώς και μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές.Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα μικροστοιχεία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που προέρχονται από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών.

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μιλώντας στο ygeiamou.gr εξηγεί πως «τα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης πιστοποιούν την προστατευτική δράση του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου» και σημειώνει ότι «η ευεργετική δράση του αγνού παρθένου ελαιόλαδου έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό φορτίο στον οργανισμό και προστατεύουν το DNA μας από μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκινογένεση”. Πηγή, ιατρικό περιοδικό PLOS ONE.

Σύνολο επισκέψεων 2,015 , Σήμερα 2